Tom Dumoulin hoopt dat hij zaterdag in de laatste bergrit van de Giro d'Italia niet nog meer tijd zal verliezen, maar de Limburger weet dat alle toppers uit het klassement de etappe willen gebruiken om zich een betere positie te verwerven voor de afsluitende tijdrit.

"Het wordt gewoon een gevecht", aldus Dumoulin voor de start van de twintigste rit in Pordenone.

"Niemand heeft zin om in onzekerheid te zijn voor de tijdrit van zondag, dus iedereen zal proberen om die onzekerheid vandaag weg te nemen. Het gaat een flinke strijd worden."

Dumoulin begint het cruciale en zeer spannende slotweekend van de Ronde van Italië met een achterstand van 38 seconden op Nairo Quintana, die vrijdag de roze trui overnam van de 26-jarige Nederlander.

Giro-update: Dumoulin raakt roze trui kwijt aan Quintana
106
Giro-update: Dumoulin raakt roze trui kwijt aan Quintana

Benen

Achttien uur na die teleurstelling kwam Dumoulin zaterdag pas vijf minuten voor de start van de twintigste etappe uit de bus van Team Sunweb.

"Ik weet niet hoe de benen zijn, dat kan ik pas tijdens de rit zeggen", zei hij, terwijl hij toegejuicht werd door een groepje Nederlandse fans. "Wanneer ik tevreden ben na vandaag? Als de stand blijft zoals hij nu is, dan zal ik heel erg tevreden zijn."

Dumoulin weet dat hij zijn huidige achterstand normaal gesproken zondag nog kan wegwerken in de tijdrit, zijn specialiteit.

Anderhalve week geleden pakte de Limburger 2 minuten en 53 seconden in de tot nu toe enige rit tegen de klok deze Giro. Die tijdrit was echter heuvelachtig en 39,8 kilometer lang, terwijl de tijdrit van zondag van Monza naar Milaan vlak en 29,3 kilometer lang is.

Bergrit

Dumoulin moet eerst nog de bergrit van zaterdag overleven. Op de 190 kilometer tussen Pordenone en Asiago liggen twee cols van eerste categorie; de Monte Grappa (24,2 kilometer, 5,3 procent gemiddeld) en de Foza (14,05 kilometer, 6,7 procent gemiddeld).

De top van de laatste klim ligt op vijftien kilometer van de streep.

De twintigste etappe is om 12.05 uur officieel begonnen. De finish wordt verwacht tussen 17.00 uur en 17.30 uur.