Wielrennen

Dumoulin wijt verlies roze trui aan 'beginnersfout en slechte benen'

Tom Dumoulin raakte zijn roze leiderstrui in de Giro d'Italia vrijdag in de voorlaatste bergetappe kwijt aan Nairo Quintana en volgens de kopman van Team Sunweb was dat zijn eigen schuld.

Halverwege de rit kende Dumoulin al problemen toen hij niet alert was en door een aanval van de ploegen van Quintana (Movistar) en Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) op achterstand werd gezet. De Limburger sloot weer aan, maar moest op de slotklim lossen.

"Bij de start voelde ik al dat ik slechte benen had. Ik maakte een beginnersfout in het begin door achter in het peloton te zitten, terwijl Movistar en Bahrain-Merida vooraan reden", zei Dumoulin vlak na de finish.

De 26-jarige Limburger smeet met zijn krachten om terug te komen. "Toen moest ik al voluit gaan om terug te komen halverwege de rit. Dat was onnodig."

In het klassement is Dumoulin nu de nummer twee op 38 seconden van Quintana. Met nog twee etappes te gaan is het enorm spannend, want ook Nibali (43 tellen) en Thibaut Pinot (53 seconden) staan nog dichtbij.

Dankbaar

Op de slotklim moest Dumoulin de groep met favorieten al snel laten gaan. Hij kreeg steun van enkele ploeggenoten, van wie Simon Geschke het langst bij de Nederlander bleef. Dumoulin was lovend over zijn collega's van Team Sunweb.

"In de finale probeerde ik mijn verlies te beperken en dat lukte goed. Mijn ploeggenoten waren sterk en hebben me een paar keer gered. Ik ben ze dankbaar, want anders was het nog erger geweest. Ik had gewoon slechte benen en hoop dat het morgen beter is."

"Ik weet van de laatste paar jaar dat ik altijd een slechte dag heb in de laatste week van een grote ronde. Ik hoop dat dit die slechte dag was en niet het begin van het einde. We zullen het zien morgen."

De Giro gaat zaterdag verder met de laatste bergetappe over 190 kilometer tussen Pordenone en Asiago. Zondag wordt de honderdste editie van de Italiaanse rittenkoers afgesloten met een tijdrit naar Milaan.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie