Dumoulin hoopt pact te sluiten met Mollema en Kruijswijk

Tijdens de laatste twee bergetappes in de Giro d'Italia hoopt Tom Dumoulin goed samen te kunnen werken met de andere Nederlandse klassementsrenners. Vrijdag en zaterdag verdedigt de Limburger zijn roze trui in het hooggebergte.

Donderdag werd Dumoulin op de proef gesteld door Nairo Quintana en Vincenzo Nibali, die om de beurt probeerden aan te vallen. "Het zou mooi zijn als we als Nederlanders ook iets kunnen doen", zei Dumoulin vrijdag kort voor de start van de negentiende etappe.

"Wat ik gisteren al zei: een Colombiaan en een Italiaan die sluiten een pact tegen mij. Eigenlijk is het jammer dat er aan de andere kant geen pact ontstaat."

Dumoulin sprak voor de rit van vrijdag niet met Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, die zevende en achtste staan in het algemeen klassement.

Logisch

"Ik heb wel de indruk dat we hier vooral voor onszelf bezig zijn en dat is natuurlijk logisch. Maar Nibali en Quintana zijn natuurlijk ook voor zichzelf bezig", stelt de kopman van Team Sunweb. "Zij vinden in die situatie van gisteren wel mogelijkheden om samen te werken."

"Ik denk dat dat aan de andere kant ook wel kan gebeuren, dan moeten we daar allebei van kunnen profiteren."

"Mollema en Kruijswijk hebben nog geen etappe gewonnen in deze Giro. Misschien zijn er op dat vlak mogelijkheden", gaf Dumoulin een suggestie voor een mogelijk pact.

Geen interesse

Kruijswijk en Mollema laten aan de NOS weten weinig interesse in een pact met Dumoulin te hebben. "Ik heb gehoord wat hij heeft gezegd, maar ik focus me gewoon op de koers", zegt Mollema kortaf.

Kruijswijk gaat wat uitgebreider in op de suggestie van Dumoulin. "Ik heb Tom de hele Giro nog niet veel gesproken, dus dit kwam wel als een verrassing."

"Er is nooit gesproken over een pact tussen Bauke, Tom en mij", aldus Kruijswijk. "In eerste instantie ben ik hier voor mijzelf, Bauke ook. Mocht ik in de situatie komen dat het voor ons allemaal gunstig is, schroom ik niet om eerst mijzelf en dan Tom te helpen."

"Nibali en Quintana proberen hem gewoon uit de tent te lokken", zei de kopman van Lotto-Jumbo. "Eigenlijk denk ik dat Tom een pact niet eens nodig heeft. Hij is zo sterk, die redt zich wel alleen."

Spijt

De Maastrichtenaar heeft spijt van de manier waarop hij zich donderdag uitte. Dumoulin zei toen te hopen dat Quintana en Nibali hun podiumplek zouden verliezen, vanwege hun afwachtende manier van koersen.

"Ik was een beetje fel, dat had ik beter niet kunnen doen. Ik ben altijd een beetje opgefokt na de finish en af en toe zeg je dan dingen die je beter niet had kunnen zeggen."

Bang dat zijn verbale uitspatting gevolgen heeft voor de komende ritten is Dumoulin niet. "Nibali gaat me sowieso wel aanvallen, of-ie me nou aardig vindt of niet. Dus ik denk dat dat geen gevolg heeft. Maar het was gewoon niet nodig, ik moet bij mezelf blijven."

"Ik heb hem nog niet gesproken, maar dat wil ik zo even doen." Met Quintana sprak Dumoulin donderdag kort na de finish al wel. "Maar die zegt nooit zoveel."

De negentiende etappe begon om 12.00 uur en voert het peloton over 191 kilometer van San Candido naar Piancavallo. De finish ligt op de top van een klim van eerste categorie.

"Het is heel zware slotklim, het is eigenlijk gewoon de Alpe d'Huez", oordeelde Dumoulin. "Dus het gaat zeker voor verschillen zorgen in het klassement."

Zondag eindigt de Giro met een individuele tijdrit naar Milaan, de specialiteit van Dumoulin.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie