Vincenzo Nibali is niet gediend van de kritiek van Tom Dumoulin donderdag na de achttiende etappe van de Ronde van Italië. De Nederlandse rozetruidrager zei te hopen dat zijn concurrenten Nairo Quintana en Nibali hun podiumplaats in de komende dagen nog verliezen.

"Hij kan beter oppassen, want hij zou zelf ook nog het podium kunnen verspelen", reageerde Nibali, de nummer drie van het klassement, gevat toen hij met de woorden van Dumoulin werd geconfronteerd tegen Gazzetta dello Sport.

"Ik ben nog nooit zo getergd geweest. Hij moet leren om niet zo arrogant te doen en gewoon met beide benen op de grond blijven staan. Hij mag pas iets zeggen als hij het roze naar Milaan weet te brengen, maar zeker niet vandaag."

De irritatie bij Dumoulin ontstond op de slotklim naar Ortisei, toen zijn voornaamste uitdagers Quintana en Nibali ervoor kozen om alleen maar op de Nederlander te letten. Ze namen daarmee zelfs voor lief dat ze een minuut verloren op FDJ-renner Thibaut Pinot, de nummer vier van het klassement die uit het groepje was weggeslopen.

Wagen

"Wat verwacht hij dan?", vraagt titelverdediger Nibali zich af. "Dat we hem in een wagen naar Milaan rijden en hem daarna de hand schudden?"

"Tom is heel sterk en we moeten hem daarvoor zeker complimenteren. Maar hij had vandaag ook het nodige geluk en de ploegentactiek van Movistar (de ploeg van Quintana, red) was niet perfect. Daarom was hij in staat om terug te keren."

Kritiek

Voor Dumoulin is de reprimande van Nibali geen reden om zijn kritiek in te slikken. "Dat zijn zeer stevige woorden van zijn kant. En dan noemt hij mij arrogant?", reageerde de renner van Team Sunweb op de persconferentie in Ortisei. "Ik was deze hele Giro juist zeer vriendelijk tegen iedereen."

"Ik was inderdaad niet blij met hoe hij en Quintana vandaag reden. Ze probeerden alleen maar om mij te laten verliezen. Ik begreep die tactiek niet, daarom was ik wat boos en teleurgesteld. Maar goed, het was hun keuze."

Dumoulin kan in de zware bergitten van vrijdag en zaterdag nog aanvallen op zijn roze trui verwachten. Zondag eindigt de Giro met een individuele tijdrit, de specialiteit van de Limburger.

Quintana

Quintana had na afloop juist lovende woorden over voor de enige renner die boven hem staat in het klassement. "We hebben alles geprobeerd om hem te kloppen vandaag, maar het was niet mogelijk. Hij heeft zijn leidende positie erg goed verdedigd", vond de Colombiaan.

"Het is duidelijk dat er sprake is van een zeer hoog niveau", vervolgt hij op de website van Movistar. "We hebben nog twee dagen de tijd om iets te proberen en dat zullen we ook blijven doen. Morgen is het weer een nieuwe dag, we zullen met het team weer proberen om aan te gaan vallen."

Met nog drie etappes te gaan heeft Dumoulin een voorsprong van 31 seconden op nummer twee Quintana. Nibali, die derde staat, heeft een achterstand van 1.12 minuten.