Tom Dumoulin hield donderdag op indrukwekkende wijze stand in de zware achttiende etappe van de Giro d'Italia, maar de rozetruidrager was na afloop vooral geïrriteerd over het gedrag van Nairo Quintana en Vincenzo Nibali.

De twee voornaamste concurrenten kozen er in de finale van de etappe voor om zich alleen met de Limburger bezig te houden waardoor ze een minuut verloren op FDJ-renner Thibaut Pinot, de nummer vier van het klassement.

"Ik verloor geen tijd, alleen op degenen die geen gevaar voor me zijn. Nairo en Vincenzo kozen een vreemde tactiek door in mijn wiel te gaan zitten, want hun podium is nu in gevaar. Ik hoop dat ze hun podiumplek verliezen door die tactiek", wond Dumoulin er geen doekjes om.

De kopman van Team Sunweb oogde op de slotklim naar Pontives sterk door Quintana en Nibali geen kans te geven en zelf het tempo op te voeren. Hij vond het vreemd dat zijn concurrenten niet reageerden toen Pinot er vandoor ging.

Tactiek

"Ze wisten dat ze geen tijd meer konden winnen op me, dus ik vind het raar dat ze andere mensen de ruimte gaven. Voor mij was het geen probleem dat Pinot ging, ik kon dat hebben", aldus Dumoulin.

"Maar met dit gedrag is de podiumplek van Quintana en Nibali in gevaar. Ik hoop dat Pinot uiteindelijk het podium haalt."

"Ik begreep de tactiek van Quintana en Nibali niet, daarom was ik wat boos en teleurgesteld na de finish. Maar uiteindelijk is dit een goede situatie voor mij."

Controle

Dumoulin erkende op zijn persconferentie dat hij praktisch de hele dag de controle had in de zware Dolomietenrit, hoewel hij zijn zijn ploeggenoten al snel kwijt was.

"Ik ben nooit echt in de problemen geweest vandaag", stelde de Limburger. "Ik weet niet of ik vandaag de sterkste was, maar ik hoorde bij de sterksten."

Het enige moment dat Dumoulin even in gevaar leek, was bij een aanval van Quintana en Nibali op de Passo Gardena, de derde van vijf cols in de zware rit. De kopman van Team Sunweb reed het gat met zijn concurrenten echter op overtuigende wijze dicht.

"Quintana en Nibali hebben me aangevallen, maar het had geen succes. Ik denk dat het een sterke aanval was. Het was niet makkelijk om het gat te dichten op de Gardena, maar het is me gelukt."

Quintana

Op de slotklim ging Dumoulin zelfs even zelf in de aanval, al kwam hij niet weg bij Nibali en Quintana. "Ik wilde hen testen", verklaarde de rozetruidrager.

"Ik zag dat ze moe waren en ik voelde me nog goed, dus ik wilde kijken of het mogelijk was om tijd te pakken. Maar ze waren niet zo moe, dat ik ze kon lossen."

De honderdste editie van de Giro duurt nog tot en met zondag. Er volgen nog twee ritten door bergachtig gebied, waarna de Italiaanse rittenkoers eindigt met een tijdrit naar Milaan.