Wielrennen

Teleurgestelde Dumoulin stelt dat sanitaire stop onontkoombaar was

Tom Dumoulin heeft er flink de pest over in dat hij dinsdag veel tijd verloor in de koninginnenrit van de Giro doordat hij bij het ingaan van de slotklim langs de kant van de weg moest stoppen met maag-darmproblemen.

De rozetruidrager moest daardoor solo in de achtervolging op zijn concurrenten, die uiteindelijk doorreden. Dumoulin behield zijn roze trui, maar tot blijheid leidde dat allerminst bij de kopman van Team Sunweb.

"Ik moest wel stoppen, want ik kon echt niet verder. Ik besloot daarna om te vechten en wel te zien wat dat bij de finish opleverde", verklaarde de 26-jarige Dumoulin zijn sanitaire stop in een eerste reactie.

"Dat ik mijn roze trui behoud is mooi, maar ik ben uiteraard heel teleurgesteld. Ik heb nog het roze, maar blij ben ik niet."

Benen

Volgens Dumoulin zag alles er aanvankelijk goed uit. "Ik had goede benen en had het gevoel dat ik gewoon mee had gekund met de groep klassementsmannen. Helaas mocht het niet zo zijn, heel jammer."

In het algemeen klassement heeft Dumoulin nog 31 seconden voorsprong op Nairo Quintana. Vincenzo Nibali, die de bergetappe won, staat derde op een achterstand van een minuut en twaalf seconden.

Gelletjes

Voor de leider van de Giro is het gissen naar de oorzaak van zijn maag-darmklachten. Team Sunweb meldde dat de problemen pas tijdens de rit begonnen.

"Ik denk dat het een combinatie van factoren was. Op dit soort klimmen is het niet mogelijk repen te eten, dus ik nam nog meer gelletjes dan normaal. Ik heb even tijd nodig om dit te verwerken, woensdag moet ik er weer staan."

Woensdag wacht het peloton opnieuw een bergetappe. De renners leggen 219 kilometer af tussen Tirano en Canazei, komen onderweg cols van de tweede en derde categorie tegen en eindigen heuvelop.

Lees meer over:
Tip de redactie