Dumoulin noemt laatste week Giro d'Italia groot vraagteken

Voor Tom Dumoulin is de slotweek van de Giro d'Italia nog een groot vraagteken. De rozetruidrager van Team Sunweb begint weliswaar met een ruime voorsprong aan de laatste etappes, maar weet dat er nog niets gespeeld is.

Dinsdag staat voor de 26-jarige Limburger meteen een zware beproeving op het programma, wanneer het peloton in de rit naar Bormio drie zware beklimmingen voor de wielen krijgt, waaronder de beruchte Stelvio.

"Het is moeilijk vooraf te zeggen hoe zwaar morgen gaat worden", zei Dumoulin maandag op een drukbezochte persconferentie op de laatste rustdag. "Het kan heel zwaar worden, of heel, heel zwaar. Maar ik heb in het verleden al wel meer lastige etappes gereden. Mijn concurrenten zullen me morgen zeker gaan aanvallen en het wordt absoluut een dag van afzien."

De verwachting is dat met name Nairo Quintana dinsdag al gaat proberen iets van zijn achterstand op Dumoulin goed te maken. De Colombiaan van Team Movistar staat tweede op 2.41 minuut van het roze.

"Quintana heeft tot nu toe laten zien dat hij de beste klimmer in deze Giro is, maar als ik morgen een slechte dag heb, dan zijn al mijn concurrenten gevaarlijk", weet Dumoulin. "Het is onmogelijk om nu te zeggen wie mijn meest geduchte concurrent is."

De kopman van Team Sunweb vindt het ook moeilijk in te schatten hoe goed hij zelf zal zijn in de loodzware laatste week. "Het is voor mij - en voor mijn concurrenten - een vraagteken hoe ik me in de laatste week zal houden."

Ervaring

De ervaring van de Vuelta van 2015 helpt hem wel, erkent Dumoulin. Ook toen reed hij in de slotweek in de leiderstrui, maar ging het in de laatste bergrit mis. "Ik had toen zeker meer stress, wist niet wat er allemaal om me heen gebeurde. Ik was overwhelmed. Die momenten hebben me geholpen om ervaring op te doen voor dit moment."

Toch is het niet per se een probleem als Dumoulin in de komende dagen wat van zijn marge prijsgeeft. De Giro eindigt immers met een tijdrit, waar hij weer veel tijd kan pakken op de concurrentie. "Het is fijn om te weten dat ik wat tijd kan verliezen. Zelfs wat meer dan dat ik nu voorsta vanwege de tijdrit. Maar er zijn vijf bergritten, dus als ik morgen al twee minuten verlies, dan wordt het een probleem."

Eerder was de verwachting dat Dumoulin bijvoorbeeld in de rit naar Oropa tijd zou verliezen op Quintana. Het was echter de Limburger die afgelopen zaterdag een mentale tik uitdeelde door een aanval van de Colombiaan te counteren en de etappe te winnen.

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport noemde dat optreden zelfs monsterlijk. "Dat is een mooi compliment", merkte Dumoulin lachend op. "Ik had goede benen, maar de komende vijf dagen zijn allemaal belangrijk. Dinsdag is misschien de zwaarste, maar de anderen zijn ook lastig. Ik vrees mijn concurrenten niet."

Zoetemelk

Dumoulin werd er op de persconferentie door een buitenlandse journalist aan herinnerd dat Nederland al heel lang wacht op een winnaar van een grote ronde. Joop Zoetemelk was de laatste in 1980, toen hij de beste was in de Tour de France.

"Het maakt me niks uit of mijn land al heel lang wacht op een grote ronde-winnaar", reageerde Dumoulin. "Ik rijd vooral voor mezelf en voor mijn team."

"Ik doe dit omdat ik het leuk vind, niet omdat ik de druk voel om de eerste Nederlandse winnaar van een grote ronde in zoveel jaar te worden. Waarom zou ik die druk voelen? Nee, het maakt me niks uit."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie