Dumoulin nog niet bezig met eindzege na winst in bergrit naar Oropa

Tom Dumoulin noemt zijn ritzege in Oropa "geweldig", maar de rozetruidrager van Team Sunweb weet dat er veel kan gebeuren in de slotfase. "Milaan is nog ver."

Dumoulin verbaasde zaterdag vriend en vijand met zijn zege in de veertiende etappe van de Giro d'Italia. De klassementsleider pareerde een aanval van naaste belager Nairo Quintana en had in de slotfase nog voldoende over om de ritzege te pakken.

"Ik had dit niet verwacht. Ik had er natuurlijk wel van gedroomd, maar dacht niet dat het me zou lukken", zei de 26-jarige Dumoulin, die na Jan Janssen in de Vuelta van 1968 en Joop Zoetemelk in de Tour van 1980 de derde Nederlander is die een ritzege boekt in een grote ronde terwijl hij in de leiderstrui rijdt.

"Ik was constant gefocust en relaxed. Ik wist dat de concurrenten zouden aanvallen. Nairo Quintana kon ik bij zijn eerste versnelling niet volgen. Maar ik bleef rustig en in mijn eigen tempo rijden. Daardoor kwam ik dichter en dichterbij."

Mooie marge

Dumoulin leek in de slotkilometer de zege aan de Rus Ilnur Zakarin te moeten laten, maar die verslapte in de slotmeters. De Limburger ging over de Rus heen en pakte zo zijn tweede ritzege deze Giro, nadat hij eerder al de tijdrit van dinsdag won.

"Ik volgde Zakarin, want ik wilde zo veel mogelijk tijd pakken op mannen als Nibali, Pinot en Mollema. Toen ik hoorde dat Quintana moest lossen, ben ik vol gas naar de streep gereden", aldus Dumoulin, die in het klassement 24 seconden uitliep op Quintana en nu bijna drie minuten voorsprong (2.47) heeft op de Colombiaan.

Aan de eindzege wil Dumoulin nog niet denken. "Het is lekker om 24 seconden op Quintana te pakken, dat is een mooie marge. We moeten zien of het genoeg is. Deze etappe, met aankomst bergop na een vlakke aanloop, lag mij wel. Er komen nog pittige etappes aan, met veel lastige klimmen."

Visbeek

Ploegleider Aike Visbeek van Team Sunweb roemde Dumoulin voor de manier waarop hij de slotklim aanpakte. "Tom deed het heel slim. Hij reed de hele tijd zijn eigen tempo, waardoor hij heel sterk terug kon komen en het goede werk van het hele team prachtig af kon maken."

"Vandaag is een echte boost voor het moraal van Tom en de ploeg. Ik ben heel trots op het team en heel blij dat ze wederom beloond zijn met een zege."

Dumoulin boekte zaterdag zijn zevende etappezege in een grote ronde. In 2015 bracht de Maastrichtenaar twee etappes in de Ronde van Spanje op zijn naam.

Vorig jaar voegde Dumoulin daar een rit in de Ronde van Italië en twee etappes in de Ronde van Frankrijk aan toe. Deze week won de renner van Team Sunweb in Italië al de tiende rit en zaterdag volgde dus opnieuw succes.

Lees meer over:
Tip de redactie