Fernando Gaviria van Quick-Step Floors heeft donderdag zijn derde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaanse leider van sprintersklassement was in de twaalfde rit wederom de sterkste in een massasprint.

Gaviria, die eerder de derde en vijfde rit won, bleef in de slotmeters van de langste etappe van deze Giro (234 kilometer) nummer twee Jakub Mareczko en nummer drie Sam Bennett voor in finishplaats Reggio Emilia.

André Greipel van Lotto Soudal kwam niet in het stuk voor. De Duitser, die eerder in de Giro nog wel een etappe won en kort het roze droeg, moest genoegen nemen met de achtste plaats.

Rozetruidrager Tom Dumoulin kwam net als de overige klassementsrenners geen moment in de problemen. De kopman van Team Sunweb koestert in het klassement zodoende nog steeds 2.23 voorsprong op nummer twee Nairo Quintana.

Bauke Mollema, die derde staat, geeft nog steeds 2.38 toe op de Limburger. Lotto-Jumbo-kopman Kruijswijk bezet de twaalfde plaats met een achterstand van 6.07 op Dumoulin.

Maestri

De Italianen Mirco Maestri en Marco Marcato en de Rus Sergey Firsanov gingen er donderdag aan het begin van de lange rit al vroeg vandoor. De vluchters kregen aanvankelijk de ruimte van het peloton en pakten zodoende een flinke voorsprong.

Met de eindstreep in zicht werd de jacht op het trio echter ingezet en met nog zeven kilometer te gaan werd Maestri als laatste van de drie ingerekend. Een massasprint bleek onvermijdelijk en daarin toonde de 22-jarige Gaviria opnieuw zijn klasse.

Door de zege van de Colombiaan is het de eerste keer in de geschiedenis dat Giro in de eerste twaalf etappes geen individuele Italiaanse ritwinnaar kent.

Vrijdag gaat de Giro verder met een grotendeels vlakke rit over 167 kilometer van Reggio Emilia naar Tortona. De Italiaanse rittenkoers duurt nog tot en met 28 mei.

Samenvatting Giro: Gaviria pakt zijn derde ritzege in massasprint
112
Video
Samenvatting Giro: Gaviria pakt zijn derde ritzege in massasprint