Wielrennen

Dumoulin en Mollema in voetsporen Nijdam en Breukink

Tom Dumoulin en Bauke Mollema hebben er dinsdag voor gezord dat voor het eerst sinds 1988 twee Nederlanders in de top drie van een grote ronde staan.

Jelle Nijdam en Erik Breukink stonden 29 jaar geleden na de achtste dag tweede en derde in het algemeen klassement van de Tour de France.

In de tiende etappe van de Giro, een individuele tijdrit door het midden van Italië, greep Dumoulin de macht door al zijn concurrenten het nakijken te geven en het roze te veroveren. Mollema werd knap tiende en klom naar de derde plek, achter de Colombiaan Nairo Quintana.

Dumoulin nam de leiding in het algemeen klassement over van Quintana en bezorgde Nederland met zijn etappewinst de 25e dagzege ooit in de Ronde van Italië. Vorig jaar was hij al verantwoordelijk voor de 24e, in de openingstijdrit door Apeldoorn.

De Limburgse kopman van Team Sunweb bracht het totaal aantal roze truien voor een Nederlander op dertig. Steven Kruijswijk was de laatste landgenoot die de leiding had in Italië. Hij verloor het roze vorig jaar in de slotweek.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie