Wielrennen

Verwarde Skujins reed met hersenschudding door in Californië

Toms Skujins heeft een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding overgehouden aan zijn zware vapartij in de Ronde van Californië. De renner van Cannondale-Drapac was verward nadat hij in de afdaling ten val kwam, maar stapte toch weer op de fiets.

"Ik voel me goed", zegt de 25-jarige Let in een persbericht van zijn ploeg. "Ik ben bont en blauw, uiteraard. Maar buiten dat ben ik gelukkig gezond."

"Ik laat me onderzoeken door de teamdoktors. Daarna kijken we weer vooruit. Ik wil alle fans en vrienden bedanken voor hun berichtjes. Ik ben niet in staat om iedereen te antwoorden, omdat ik niet op mijn telefoon mag kijken."

Skujins maakte maandag deel uit van de kopgroep in de tweede etappe van de Ronde van Californië toen hij hard ten val kwam in een afdaling. De Let was duidelijk groggy en had meerdere pogingen nodig om overeind te komen.

Toen hij de weg over wilde steken werd de verwarde renner bijna aangereden door enkele andere renners. Desondanks zette een mecanicien hem weer op zijn fiets. Skujins reed nog even verder, maar het gebroken sleutelbeen en de hersenschudding noopten hem even later op te geven. Van de organisatie kreeg Skujins nog wel de prijs voor de meest strijdlustige renner.

Instinctief

Tom Southam, ploegleider van Cannondale-Drapac, zegt dat de val van Skujins "zware impact" heeft gemaakt op het team. "Toms wilde instinctief doorrijden, maar het was duidelijk dat hij daar niet toe in staat was", aldus Southam.

"Het is een tegenslag voor het team en Toms' ambities. Maar wielrennen komt even op de tweede plaats tijdens zijn herstel."

Skujins volgt bij Cannondoale een intern herstelprotocol voor zijn hersenschudding. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de medische staf en moet minimaal zes dagen rust houden.

De tweede etappe in de Ronde van Californië werd maandag gewonnen door de Pool Rafal Majka en Robert Gesink werd vijfde. De Amerikaanse rittenkoers duurt nog tot en met zaterdag.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie