Wielrennen

Dumoulin vindt dat tijdritparcours Giro hem op het lijf is geschreven

Tom Dumoulin kan ermee leven dat hij dinsdag in de eerste tijdrit in de Giro d'Italia als favoriet van start gaat. De Limburger van Team Sunweb heeft de roze trui voor het grijpen.

"Dit is precies zoals ik het graag wil hebben", zegt Dumoulin over het 40 kilometer lange parcours tussen Foligno en Montefalco. "Het is heuvelachtig en lang. Hoe langer, hoe beter, zeker als het draait om tijd winnen op concurrenten."

De 26-jarige winnaar van olympisch zilver deed zondag in de bergetappe naar de Blockhaus al goede zaken voor het algemeen klassement. Hij eindigde als derde, achter ritwinnaar Nairo Quintana en nummer twee Thibaut Pinot.

In het klassement heeft Quintana, die als een mindere tijdrijder te boek staat, slechts een voorsprong van dertig seconden op Dumoulin, maar Nederlander rekent zich nog niet rijk. "Zelfs wanneer ik in goeden doen ben, betekent dat niet automatisch dat ik de zege pak of de roze trui verover."

Roze

Mocht Dumoulin de roze trui veroveren dan zorgt dat er voor dat vrijwel alle ogen op hem gericht zijn, terwijl er nog twee weken gekoerst moet worden. Toch zegt hij geen 'nee' tegen de leidierstrui. "Je kunt 'm beter maar pakken als dat mogelijk is, want voor hetzelfde geld doet die kans zich daarna niet meer voor."

De tijdritspecialist kreeg maandag op de tweede rustdag vaak de vraag hoeveel tijd hij op Quintana zou pakken. Hij hield zich lang op de vlakte en eindigde met een grap.

"Het mag het best een minuut of tien zijn, daar zou ik tevreden mee zijn", grijnsde Duoulin, die dinsdag om 16.18 uur van start gaat. Zes minuten later is het de beurt aan Quintana.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie