Wielrennen

Izagirre sterkste vluchter in achtste etappe Giro d'Italia

Gorka Izagirre heeft zaterdag de achtste etappe in de Giro d'Italia gewonnen.De Spanjaard van Movistar was de sterkste van een kopgroep, die net uit de greep van het peloton wist te blijven.

Izagirre ging samen met landgenoot Luis Leon Sanchez en de Italianen Valerio Conti en Giovanni Visconti de laatste kilometer in. Conti ging onderuit, waarna de 29-jarige Izagirre er vandoor ging. Hij wist Visconti en Sanchez net voor te blijven.

Op twaalf seconden achterstand won Enrico Battaglin (Lotto-Jumbo) de sprint van het peloton. Daarin zat ook de Luxemburger Bob Jungels, die zo zijn roze trui houdt.

De Nederlandse troeven Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zaten eveneens in die groep. Kruijswijk was op de negende plaats de best geklasseerde. Dumoulin werd twaalfde, Mollema achttiende.

Heuvels

De rit ging van Molfetta naar Peschici en was 189 kilometer lang. Onderweg kreeg het peloton twee heuvels te verwerken, waarna ook de slotfase over een heuvelachtig terrein ging.

Izagirre, Visconti, Sanchez en Conti waren samen met de Oostenrijker Gregor Mühlberger op zo'n 30 kilometer van de meet ontsnapt uit een grotere groep van dertien renners. Mühlberger moest op tien kilometer van de eindstreep lossen.

Ook in het peloton werd volop gekoerst. Zo probeerde Mikel Landa wat tijd te pakken op de concurrentie, maar de Spanjaard van Sky wist nooit echt een kloof te slaan en werd weer bijgehaald. Vooraan bleek Izagirre de sterkste.

Zondag gaat de Giro verder met een bergetappe. De aankomst ligt dan op de top van de Blockhaus, een klim van de eerste categorie.

Lees meer over:
Tip de redactie