Wielrennen

Dumoulin en Mollema kijken al uit naar zware Giro-rit van zondag

Tom Dumoulin en Bauke Mollema, momenteel de twee bestgeklasseerde Nederlanders in de Giro d'Italia, kijken al reikhalzend uit naar de negende etappe van zondag.

Na een aantal veelal vlakke ritten volgt zaterdag al een iets meer heuvelachtige koers, waarna de renners op zondag een etappe wacht met de finish op de 1665 meter hoge Blockhaus, een klim van de eerste categorie.

De verwachting is dat er op die klim verschillen gemaakt worden in de top van het klassement. "Ik weet nog niet veel over die berg, behalve dan wat ik heb gezien op YouTube en in het rondeboek", aldus Dumoulin, die zesde staat op tien tellen van rozetruidrager Bob Jungels.

"Op YouTube zag de klim er makkelijker uit, maar dat was in een tijd toen ze wat harder naar boven vlamden dan nu het geval is", aldus de Team Sunweb-renner, verwijzend naar de periode die achteraf gekenmerkt is door dopinggebruik.

De 26-jarige Dumoulin won vorig jaar bij zijn debuut in de Giro de openingstijdrit in Apeldoorn, waarna hij zes dagen de roze trui droeg. Door een probleem met zijn zitvlak moest de Limburger afstappen in de elfde rit.

Mollema

Mollema, die met dezelfde tijd als Dumoulin achtste staat in het klassement, verkende Blockhaus na de Tirreno-Adriatico in maart.

"Ik denk dat niet veel andere renners bekend zijn met Blockhaus. Daar kan ik voordeel van hebben. Ik heb nog aardig in mijn hoofd hoe de route is. De beklimming is zo steil, dat je juist op weg zoveel mogelijk je krachten moet zien te sparen", zegt de kopman van Trek-Segafredo.

"Er zit een stuk in van acht kilometer dat tien procent is. Als je daarvoor net wat extra energie kunt achterhouden, kan dat best belangrijk zijn. De afgelopen dagen voelde ik me prima en ik heb zeker zin in zondag."

De eerste serieuze bergrit in de Giro werd dinsdag verreden. Op de Etna ontstonden echter nog geen grote verschillen. Dumoulin en Mollema gaan net als landgenoot Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) voor de eindzege.

Tip de redactie