Wielrennen

Kruijswijk houdt alleen schaafwonden over aan harde val in Giro

Steven Kruijswijk heeft alleen schaafwonden overgehouden aan zijn valpartij in de vierde rit van de Giro d'Italia. De kopman van Lotto-Jumbo kwam net als Bauke Mollema en Tom Dumoulin in een grote groep klassementsrenners over de streep in de eerste bergrit met finish op de Etna.

"Ik ben hard gevallen", zegt Kruijswijk, die als twintigste finishte. De valpartij vond plaats aan de voet van de Etna, toen een aantal renners een verkeerde weg instuurde.

"Het was op een heel slecht moment. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar een deel van het peloton ging de andere kant op. Voor ik het wist, lag ik op de grond", kijkt Kruijswijk terug. 

Vorig jaar verloor Kruijswijk in het slotweekend de roze leiderstrui in de Giro door een valpartij. In de honderdste editie hoopt hij dit jaar op revanche. 

"We zaten vandaag goed van voren en dan denk je dat je uit de problemen zit. Desondanks val je en dan is het snel je fiets pakken en weer verder", zegt Kruijswijk, die zijn ploeggenoten van Lotto-Jumbo dankbaar is. 

"De jongens hebben mij goed voorin kunnen brengen. Zo'n valpartij is nooit lekker voor je gevoel, maar gelukkig zijn het vooral schaafwonden en kon ik weer door."

Mollema

Mollema had een slechte dag, maar verloor geen tijd in het klassement. "Ik ben blij dat het voorbij is, want ik voelde me eigenlijk niet zo goed", zegt Mollema op de website van zijn team.

De Groninger had geen verklaring voor zijn mindere dag. Mollema eindigde 'gewoon' in de grote groep klassementsrenners, die op 29 seconden van vroege vluchter Jan Polanc finishte.

"Bij de start voelde ik me goed, maar op een gegeven moment was het zomaar weg. Als je slechte benen hebt en de finish is bergop, ben je altijd bang om tijd te verliezen."

Mollema kwam uiteindelijk als negende over de streep. Op de slotklim van de Etna slaagde niemand van de favorieten erin om weg te rijden, mede door de harde wind. "Ik ben blij dat er tegenwind stond. Ik had het erg zwaar." 

Dumoulin

Dumoulin werd zesde op de Etna. De kopman van Team Sunweb was daar ronduit tevreden mee. "Vandaag was een goede dag", zegt de Limburger op de site van zijn team. "Mijn benen voelden erg goed."

Dumoulin viel op 1,3 kilometer van de meet nog even aan tijdens de slotklim op de Siciliaanse vulkaan, maar eindigde net als Mollema in een grote groep favorieten.

"De wind was een zware factor vandaag", aldus Dumoulin. "Het team werkte erg hard en ik voelde me goed op de slotklim. Al met al was het een goede dag, ik ben tevreden met de zesde plek."

Klassement

In het algemeen klassement bezet Dumoulin na de vierde etappe de zevende plek met tien seconden achterstand op de Luxemburgse rozetruidrager Bob Jungels. Mollema staat negende, eveneens met tien seconden achterstand op de Luxemburger. Kruijswijk (vijftiende) en Kelderman (zestiende) geven 23 seconden toe op Jungels.

Woensdag staat er een vlakke rit van 159 kilometer tussen Pedara en Messina op het programma.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie