Fernando Gaviria heeft zondag een dubbelslag geslagen in de derde etappe van de Giro d'Italia. De 22-jarige Colombiaan profiteerde optimaal van een stunt van zijn ploeg Quick-Step Floors in de laatste tien kilometer.

Gaviria, die in Italië zijn eerste grote ronde rijdt, nam door zijn ritzege ook de leiding in het klassement over van André Greipel. Het grote sprinttalent heeft een voorsprong van negen seconden op de Duitse ritwinnaar van zaterdag.

In de finale van de derde rit van 148 kilometer van Tortoli naar Cagliari viel het peloton door de harde zijwind volledig uiteen.

Ritzege Gaviria in Giro na spectaculaire finale
119
Ritzege Gaviria in Giro na spectaculaire finale

Quick-Step Floors nam het initiatief tot het vormen van waaiers en de Belgische ploeg was met liefst zes renners vertegenwoordigd in het eerste groepje van tien. Rozetruidrager Greipel had de slag gemist.

In de straten van Cagliari maakte Gaviria het werk van zijn ploeg af door simpel het sprintje te winnen van de Duitser Rüdiger Selig, de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Australiër Nathan Haas. Caleb Ewan werd achtste door op dertien seconden van de winnaar de sprint van het peloton te winnen.

Jungels

Bob Jungels was een van de motoren van de verrassingsaanval van Quick-Step en de nummer zes van het eindklassement van vorig jaar zag dat beloond worden met tien seconden tijdwinst op zijn concurrenten voor het klassement.

De Nederlandse favorieten Steven Kruijswijk (22e), Bauke Mollema (29e) en Tom Dumoulin (33e) eindigden net als alle andere kopmannen in de groep van 47 renners die op dertien seconden van Gaviria over de streep kwam.

De Giro heeft maandag een rustdag. De karavaan verplaatst zich van Sardinië naar Sicilië, waar dinsdag een bergrit met aankomst op de vulkaan Etna op het programma staat.