De Giro d'Italia zal deze maand de zestiende etappe gebruiken voor een eerbetoon aan de vorige maand overleden Michele Scarponi. De beklimming van de legendarische Mortirolo wordt opgedragen aan de oud-winnaar van de ronde.

De renner die als eerste bovenkomt op de beruchte Mortirolo (12,6 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage van 7,6) krijgt dubbele punten voor de bergtrui en wordt na de Ronde van Italië geëerd op het eindpodium in Milaan, meldt de Giro-organisatie dinsdag.

"De Giro kan een groot kampioen, een grote vriend en een groot man die van plan was om dit jaar voor de twaalfde keer deel te nemen aan de ronde niet vergeten", schrijft de organisatie. "Daarom zullen we een eerbetoon voor hem plannen op een van de iconische beklimmingen van dit jaar."

Toen Scarponi in 2010 zijn laatste van twee Giro-etappes won, was de Mortirolo de voorlaatste klim in de rit van Trento naar Aprica.

Dumoulin: 'Verongelukte Scarponi was bij iedereen geliefd'
Dumoulin: 'Verongelukte Scarponi was bij iedereen geliefd'

Ongeval

De Giro zal de eindwinnaar van 2011 op nog meer manieren gaan eren in de honderdste editie van de ronde. Astana, het laatste team van Scarponi, zal donderdag als eerste worden geïntroduceerd bij de ploegpresentatie.

Een dag later zal er een minuut stilte worden gehouden voor de start van de eerste etappe op Sardinië. De Astana-renners zullen dan op de voorste rij staan.

Scarponi kwam op 22 april op 37-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval. De Italiaanse klimmer zou de kopman zijn van de Astana in de Ronde van Italië.

Astana zal vrijdag als eerbetoon aan Scarponi maar met acht in plaats van negen renners starten in de Giro.