Team Sky-renner Gianni Moscon is maandag door zijn ploeg voor zes weken geschorst naar aanleiding van zijn racistische uitlatingen richting FDJ-sprinter Kevin Reza in de Ronde van Romandië.

De 23-jarige Italiaan raakte vrijdag in opspraak na de derde etappe in de Zwitserse WorldTour-koers. Sky liet na het incident tussen Moscon en Reza al weten "gepaste maatregelen" te nemen.

"Gianni Moscon krijgt een formele waarschuwing en wordt voor zes weken geschorst. Hij neemt daarnaast deel aan een cursus", meldt Sky maandag op de site van de ploeg.

"Gianni ziet in dat zijn gedrag fout was en dat Team Sky zulke incidenten hoog opneemt. Hij weet dat er geen excuses gelden voor dit gedrag en dat een herhaling zal leiden tot de ontbinding van zijn contract."

Direct na de rit in Romandië bood Moscon Reza al zijn excuses aan en hij deed dat de volgende morgen nogmaals. De Fransman accepteerde de verontschuldigingen.

Porte wint Ronde van Romandië
Porte wint Ronde van Romandië

Schande

In een tweet van Team Sky, waarin de equipe de dagzege van Elia Viviani vierde, was op de achtergrond te zien hoe Reza ruziet met Moscon.

Sebastian Reichenbach, ploeggenoot van Reza bij FDJ, sprak later schande van het incident. "Schokkend dat er nog altijd sprake is van racisme in het profpeloton. Je bent een schande voor onze sport", schreef de Zwitser, zonder de naam van Moscon te noemen.

Moscon ging wel gewoon van start in de laatste etappes van de Ronde van Romandië. De rittenkoers werd uiteindelijk gewonnen door BMC-renner Richie Porte, die in de afsluitende tijdrit Simon Yates van Orica-Scott uit de leiderstrui reed.