Tom Boonen heeft zaterdag zijn allerlaatste wedstrijd als wielrenner met een zege afgesloten. De 36-jarige Belg won zijn eigen afscheidskoers met de naam 'Tom says Thanks'.

Onder toeziend oog van duizenden fans reed Boonen voor de laatste keer samen met collega's als Peter Sagan, Marcel Kittel, Filippo Pozzato en Philippe Gilbert.

In de voorlaatste ronde om het Zilvermeer in Mol ging de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix en drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen er alleen vandoor en finishte solo.

"Ik besef het nu meer dan na Parijs-Roubaix", zei Boonen geëmotioneerd tegen Sporza. "Ik kreeg de laatste ronden kippenvel."

Vijfde keer

Drie weken geleden deed de renner van Quick-Step Floors in zijn laatste officiële wedstrijd een poging de kasseienklassieker na 2005, 2008, 2009 en 2012 voor de vijfde keer te winnen, maar dat lukte niet.

De winst in Roubaix ging naar Greg Van Avermaet. Boonen had bij een vijfde zege voor een record gezorgd, want niemand won de koers zo vaak.

Naast zijn vele klassiekerzeges werd Boonen in 2005 wereldkampioen op de weg. Daarnaast schreef hij onder meer zes etappes in de Tour de France op zijn naam.