De zaterdag plotseling overleden Michele Scarponi zal dinsdagmiddag in het Italiaanse Filottrano begraven worden in zijn wieleroutfit.

"De fiets was zijn leven, dus we zullen afscheid van hem nemen terwijl hij gekleed is als wielrenner", aldus Anna Tommasi, de weduwe van Scarponi, in de Italiaanse krant Il Corriere della Sera.

De Italiaan zal bij de begrafenis de kleuren van Astana, zijn laatste ploeg, dragen. "Voor mij en mijn kinderen was dit de Michele die elke dag thuis kwam van zijn werk", stelt Tommasi.

Scarponi kwam zaterdag op 37-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval. Tijdens een trainingsrit in zijn woonplaats Filottrano werd hij rond 8.00 uur geschept door een busje, waarna hij overleed.

Het busje werd bestuurd door een lokale man van 57. "We kenden elkaar goed", zegt Giacomo, de vader van Scarponi. "Ik heb een zoon verloren, maar ik denk ook aan de bestuurder."

Dumoulin: 'Verongelukte Scarponi was bij iedereen geliefd'
Dumoulin: 'Verongelukte Scarponi was bij iedereen geliefd'

Zonen

Scarponi eindigde afgelopen vrijdag nog als vierde in de Ronde van de Alpen en won maandag de eerste etappe in die Italiaanse rittenkoers. De winnaar van de Ronde van Italië van 2011 laat naast zijn vrouw twee zonen achter.

De wielerwereld reageerde afgelopen weekend geschokt op het overlijden van Scarponi. Volgens Tom Dumoulin was de Italiaan geliefd in het peloton vanwege zijn vrolijkheid en humor.

Zijn ploeggenoten van Astana startten zondag 'gewoon' in Luik-Bastenaken-Luik. De renners wilden de koers rijden als eerbetoon aan Scarponi, vertelde ploegleider Lars Michaelsen na afloop.

Ploegleider Michaelsen: 'Geen handleiding voor situatie bij Astana'
Ploegleider Michaelsen: 'Geen handleiding voor situatie bij Astana'