Anna van der Breggen heeft zondag haar topweek bekroond door ook de eerste vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik ooit op haar naam te schrijven.

De 27-jarige Van der Breggen reed 4 kilometer voor de finish op de laatste klim van de dag (de Saint-Nicolas) weg uit een kopgroep van vijf rensters. De Nederlandse van Boels-Dolmans gaf haar voorsprong daarna niet meer uit handen.

Van der Breggen voltooide in Wallonië haar hattrick, want de olympisch kampioene was vorige week zondag de sterkste in de Amstel Gold Race en ze won afgelopen woensdag de Waalse Pijl.

De Britse Elizabeth Deignan werd zondag tweede op zeventien seconden van haar ploeggenote, twee tellen voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Daarmee was het podium precies hetzelfde als in de Amstel Gold Race en bij de Waalse Pijl.

Ellen van Dijk was de tweede Nederlandse op de vierde plek, terwijl Annemiek van Vleuten als vijfde over de finish kwam in Ans. Zij neemt wel de leiding over in het WorldTour-klassement.

Superblij

Van der Breggen zei direct na de finish dat ze haar topweek niet had zien aankomen. "Dit moest de week zijn waarin ik goed was, maar aan drie op een rij heb niet gedacht. Ik wilde heel graag één wedstrijd van dit drieluik winnen en dat was deze, omdat dit een ontzettend mooi parcours is en hij nieuw is op onze kalender. Alle drie had ik nooit kunnen denken."

"Wat dit betekent? Dit betekent op dit moment even alles. Dat we zo'n week kunnen hebben, is zeker voor mij helemaal het einde en voor de ploeg ook fantastisch."

De Europees kampioene bedankte wederom Deignan. "Ik heb het voordeel dat ik steeds een ploeggenoot erbij heb zitten die ook goed is. Ze zat vandaag weer achter mij, waardoor de rest twijfelde om achter me aan te gaan. Lizzie heeft namelijk een goede sprint. Die tactiek hebben we inmiddels wel onder de knie."

"Ik had het heel mooi gevonden als Lizzie ook een zege mee had kunnen pakken, want dat heeft ze verdiend. Ha, het is ook wel een beetje hebberig om er drie te winnen", grapte Van der Breggen. "Ik ben hier natuurlijk superblij mee, maar je gunt anderen ook weleens wat, zeker ploeggenoten of mijn oude ploeggenootje (Niewiadoma, red.)."

De vrouwen moesten in hun eerste Luik-Bastenaken-Luik 135,5 kilometer afleggen, voor een groot deel over hetzelfde parcours als de mannen. Die rijden zondag de 103e editie van 'La Doyenne'.