De mondiale wielerwereld heeft zaterdag geschokt gereageerd op de plotselinge dood van Michele Scarponi.

De Italiaan overleed zaterdagochtend op 37-jarige bij een verkeersongeval in zijn woonplaats Filottrano.

Voor zijn ploeg Astana schieten woorden tekort. "Dit is te verdrietig om over te schrijven. We verliezen een groot kampioen en een speciale man, die altijd bleef lachen", is te lezen op de website van de Kazachstaanse ploeg.

Ploegbaas Aleksander Vinokourov is in "diepe schok" na de tragische dood van zijn pupil Scarponi. "Hij was een groot kampioen. Het is een gigantisch verlies en ik heb geen woorden om mijn pijn te beschrijven."

"Hij betekende heel veel voor iedereen binnen het Astana-team. In deze ongelooflijke tijd van verdriet en rouw zijn wij er voor de familie van Michele."

Dumoulin

Volgens Tom Dumoulin was Scarponi iemand met "superveel" humor. "Hij was altijd aan het lachen als ik hem zag", stelt de Limburger van Team Sunweb zaterdag bij de ploegenpresentatie van Luik-Bastenaken-Luik tegen NUsport.

"Hij was een oude knar die al heel wat jaren meeging in het peloton en door iedereen geliefd werd, omdat hij altijd grappen en grollen aan het uithalen was."

"Ik schrok heel erg van het nieuws vanochtend, het komt zo heel dichtbij", zegt Dumoulin over het ongeluk. "Het is ook echt een angst die iedere renner een beetje heeft. We zitten veel in het verkeer, er kan van alles gebeuren, en nu is dit gebeurd."

Oud-ploeggenoten

Oud-ploegenoten Lars Boom en Lieuwe Westra reageren geschokt. Boom reed de voorbije twee seizoen samen met Scarponi bij Astana. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie van Michele. Je was een fantastische persoonlijkheid. Bedankt voor de mooie momenten op de fiets."  

Westra kan het bericht nog niet helemaal bevatten en is diep geraakt. Hij reed tussen 2014 en 2016 samen met de Italiaan bij Astana. "Wat een mooie dag moest worden, begint met dat m'n goede maat en vriend Michele Scarponi is overleden. Geen woorden voor, ben stil", treurt de Fries op Twitter.

Ook Koen de Kort koerste in het verleden met Scarponi. De twee stonden in 2005 samen onder contract bij Liberty Seguros. "Een grappige en geweldige teamgenoot een paar jaar geleden. Altijd goed om hem te zien. Ik zal je missen, vriend."

Kleurrijk

Tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador heeft geen woorden voor het overlijden. "Verlamd en sprakeloos door het nieuws over Scarponi. Geweldig persoon die altijd een aanstekelijke lach op zijn gezicht had. Rust zacht, vriend."

Mark Cavendish noemt de Italiaan een van de aardigste personen die hij heeft ontmoet. "Helemaal kapot van dit tragische nieuws", rouwt de Britse sprinter. "Rust in vrede, mijn vriend."

"Dit soort nieuws komt altijd erg onverwacht," twittert de Duitse topsprinter Marcel Kittel. "Het leven kan zo voorbij zijn. Schokkend. Rust in vrede Michele."

Volgens Bram Tankink verliest het peloton een van de kleurrijkste en meest gewaardeerde renners. "Wat ontzettend heftig dit." Ook Bauke Mollema gaat in op het joviale karakter van de Italiaan. "Wat een vreselijk bericht. Een ontzettend grappige man. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden."

Steven Kruijswijk leeft eveneens mee met de nabestaanden van de 37-jarige Italiaan. "Wat een tragisch nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie." Wout Poels: "Ongelofelijk wat er vanochtend is gebeurd met Scarponi."