Michele Scarponi is zaterdag op 37-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse wielrenner kwam om het leven bij een verkeersongeval.

Tijdens een trainingsrit in zijn woonplaats Filottrano werd Scarponi rond 8.00 uur geschept door een busje, waarna hij overleed.

Scarponi eindigde vrijdag nog als vierde in de Ronde van de Alpen en won maandag de eerste etappe in die Italiaanse rittenkoers.

De klimmer was in voorbereiding op de Giro d'Italia, die op 6 mei van start gaat op Sardinië. Hij zou als oud-winnaar en als kopman van Astana aan de start staan, als vervanger van Fabio Aru. In 2011 schreef hij de Ronde van Italië op zijn naam.

Geschokt

Zijn ploeg Astana reageert geschokt. "Dit is te verdrietig om over te schrijven. Wij verliezen een groot kampioen en een speciale man, die altijd bleef lachen", is te lezen in het persbericht van de Kazachse ploeg.

De renner laat een vrouw en twee zonen achter. Vrijdagavond plaatste Scarponi nog een vrolijke foto met zijn kinderen.

Giro

De eindoverwinning in de Giro van 2011 is de grootste zege op de erelijst van Scarponi. Hij stond als nummer twee op het podium, maar werd alsnog tot winnaar uitgeroepen nadat Alberto Contador werd gediskwalificeerd vanwege dopinggebruik.

In 2011 won Scarponi ook de Ronde van Catalonië en de Ronde van de Alpen. In 2009 was hij de beste in de Tirreno-Adriatico. Hij boekte in 2009 en 2010 in totaal drie etappezeges in de Giro.

Zijn beste eindklassering in de Tour de France is de 24e plaats in 2012. In de Ronde van Spanje eindigde hij vorig jaar als elfde en dat was zijn beste prestatie. Bij zijn Vuelta-debuut in 2003 werd hij knap dertiende en twee jaar later twaalfde.

Schorsing

Scarponi reed sinds 2014 voor de Kazachstaanse ploeg Astana. Eerder kwam hij uit voor Acqua & Sapone, Domina Vacanze, Liberty Seguros, Diquigiovanni-Androni en Lampre.

In 2007 werd Scarponi achttien maanden geschorst vanwege banden met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.