Kirsten Wild heeft zondag op de slotdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen haar tweede medaille veroverd. Na het zilver op het omnium greep Wild op de puntenkoers het brons.

Wild moest de wereldtitel laten aan de Britse Elinor Barker. De Amerikaanse Sarah Hammer werd tweede.

Voor de Nederlandse ploeg was het de vierde medaille. De teamsprinters pakten op de eerste dag zilver, Harrie Lavreysen deed dat zaterdag op de sprint.

De 34-jarige Nederlandse was blij met haar zilveren en bronzen plak. ''Ik denk dat ik wel tevreden mag zijn'', blikte ze zondag terug voor de camera van de NOS.

De scratch leverde geen eremetaal op. Juist op dat onderdeel veroverde ze twee jaar geleden de wereldtitel en werd ze vorig jaar tweede. ''In de scratch had er misschien meer ingezeten, maar in het omnium en op de puntenkoers heb ik het maximale eruit gehaald", zei ze.

Wild gaat zich nu op het seizoen op de weg richten. ''Ik rijd binnenkort eerst de WorldTour-wedstrijd in Yorkshire, gevolgd door een etappekoers in China en daarna vlieg ik door naar Amerika. In juni ga ik het even rustig aan doen."

Braspennincx

Braspennincx kwam in de finale op het onderdeel keirin tekort voor eremetaal. Ze eindigde in Hongkong als vijfde in de finale. De Duitse Kristina Vogel won het goud. Ze hield de Colombiaanse Martha Bayona en de Belgische Nicky Degrendele achter zich.

In haar heat wist Braspennincx zich als tweede te kwalificeren voor de finale. Laurine van Riessen strandde in de andere heat, waarin ze niet verder kwam dan de vijfde plek. Ze won de troostfinale en eindigde daarmee op de zevende plek.

Braspennincx (25) werd in 2015 al eens tweede op een WK. De sprintster werd daarna getroffen door een hartinfarct, maar keerde terug op de baan en ging zelfs nog als reserve mee naar de Spelen van Rio. 

Wild verovert brons bij puntenkoers WK baanwielrennen
Wild verovert brons bij puntenkoers WK baanwielrennen

Bos

Voor Theo Bos liep het toernooi uit op een teleurstelling. De voormalig wereldkampioen sprint, die in 2016 terugkeerde op de baan, haalde op de kilometer tijdrit de finale niet.

Bos, vorig jaar op dat onderdeel nog goed voor zilver op de WK van Londen, realiseerde in de kwalificaties slechts de zestiende tijd: 1.02,024.

In de ploegkoers eindigde het Nederlandse duo Wim Stroetinga en Yoeri Havik met vijf punten op de achtste plaats. Frankrijk greep op het afsluitende onderdeel van het WK goud, voor Australië en België.