Wim Stroetinga is donderdag bij de WK baanwielrennen net niet op het podium geëindigd op het onderdeel scratch. Laurine van Riessen werd uitgeschakeld in de achtste finales van het sprinttoernooi in Hongkong.

De 31-jarige Stroetinga spurtte in de wedstrijd over zestig ronden naar de vierde plaats.

Adrian Teklinski veroverde het goud. De Pool ontsnapte enkele ronden voor het einde uit de groep en wist tot aan de finish zijn voorsprong te behouden. De Duitser Lucas Liss pakte zilver en de Brit Christopher Latham behaalde het brons.

Stroetinga verschuilde zich tijdens de race grotendeels in de groep en kwam pas in de slotronden op stoom. Hij kon echter niet zijn vierde WK-medaille op de scratch bemachtigen.

De Fries won al twee keer zilver (2007 en 2008) en één keer brons (2012).

Van Riessen

Van Riessen bleek in het sprinttoernooi niet opgewassen tegen de in eigen land rijdende Lee Wai Sze. Het verschil aan de meet met de renster uit Hongkong bedroeg 0,091 seconde.

De Nederlands kampioene had in de eerste knock-outronde de Litouwse Migle Marozaite verslagen. Landgenote Shanne Braspennincx lag er na die eerste ronde al uit door verlies tegen de Canadese Kate O'Brien.

Woensdag pakte Nederland de eerste medaille op de WK. Op het onderdeel teamsprint veroverden Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli zilver.

Bondscoach René Wolff kan bij zijn afscheidstoernooi in Hongkong niet beschikken over de geblesseerde Elis Ligtlee, de olympisch kampioene op de keirin.