De Nederlandse baanwielrenners zijn woensdag op de openingsdag van de WK in Hongkong gestrand in de voorronde van de ploegenachtervolging.

Roy Eefting, Dion Beukeboom, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip zetten in het veld van zeventien ploegen de elfde tijd neer over 4 kilometer: 4.03,273.

Alleen de beste acht ploegen uit de kwalificatie plaatsten zich voor de strijd om de medailles. Het Oranje-kwartet kwam bijna drie seconden tekort voor de achtste plek, die nu naar Zwitserland ging in 4.00,480.

Alleen de beste vier teams in de kwalificaties maken kans op goud of zilver. Dat zijn titelverdediger Australië - dat met 3.50,577 het wereldrecord net niet verbeterde - Nieuw-Zeeland, Italië en Frankrijk.

Groot-Brittannië (3.58,936) eindigde slechts als vijfde, waardoor de regerend olympisch kampioen maximaal nog brons kan winnen.

Nederland eindigde op de WK van vorig jaar nog als achtste op de ploegachtervolging. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ging Joost van der Burg onderuit en werd geen tijd neergezet.

Teamsprint

Later op woensdag komen de Nederlandse teamsprinters (mannen en vrouwen) nog in actie voor hun kwalificatie. In de Nederlandse middag wordt vervolgens ook al gestreden om de medailles.

Een derde gouden medaille op de openingsdag van de WK is bij de vrouwen te verdienen op het onderdeel scratch. Namens Nederland neemt Kirsten Wild deel.