Alejandro Valverde heeft vrijdag de koninginnenrit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De 36-jarige renner van Movistar kwam na zes beklimmingen als eerste van een klein groepje over de streep en veroverde bovendien de leiderstrui.

De vijfde etappe voerde het peloton over 139 kilometer van Bilbao naar Eibar. De finish lag bovenop de Usartza, een klim van de eerste categorie.

Uit een vroege kopgroep van tien renners bleef alleen de Spanjaard Omar Fraile over. Hij kreeg later gezelschap van Laurens ten Dam, maar op vijftig kilometer voor de streep werd het duo al gegrepen door het peloton.

Op de slotklim werd de leiderstrui van David De La Cruz serieus aangevallen. De Spanjaard van Quick-Step Floors moest op zo'n vijf kilometer van de finish de groep favorieten laten gaan.

De Canadees Michael Woods koos met nog drie kilometer te gaan de aanval. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjens sloot zich bij hem aan. Pas in de laatste kilometer werd het tweetal ingerekend.

Val Sanchez

In de groep favorieten probeerden onder meer Valverde en Romain Bardet weg te rijden. Samuel Sanchez kwam in de laatste kilometer hard ten val. Valverde kon zijn landgenoot maar net ontwijken. Sanchez kon de rit wel gewoon uitrijden.

Valverde versloeg de andere favorieten uiteindelijk in de sprint. Hij bleef Bardet (tweede), Rigoberto Uran (derde) en Woods (vierde) voor. Ook Meintjens eindigde in dezelfde tijd, Alberto Contador moest als nummer zes drie seconden toegeven. De La Cruz werd tiende op 22 seconden.

De Ronde van Baskenland eindigt zaterdag met een individuele tijdrit van 27 kilometer in Eibar. Contador is dan met een achterstand van drie seconden op leider Valverde favoriet voor de eindzege.

Contador won de Spaanse rittenkoers al viermaal (2008, 2009, 2014 en 2016), Valverde nog nooit. Hij won eerder dit jaar al wel onder meer de Ruta del Sol en de Ronde van Catalonië.