Philippe Gilbert heeft dinsdag de eerste etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam geschreven.

De 34-jarige rijder van Quick-Step Floors reed bij de tweede beklimming van De Muur van Geraardsbergen en met nog ruim zestien kilometer te gaan weg uit de kopgroep en werd niet meer bijgehaald.

Luke Durbridge eindigde als tweede. De Australiër finishte op 22 seconden. De Italiaan Simone Consonni kwam als derde over de meet in het Belgische Zottegem.

Boy van Poppel was de beste Nederlander in de eerste etappe. De 29-jarige renner van Trek-Segafredo staat na de openingsrit op de veertiende plek in het klassement.

De Driedaagse De Panne-Koksijde geldt als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen van zondag. De koers eindigt donderdag met een individuele tijdrit van ruim veertien kilometer in De Panne.

De inmiddels gestopte Nederlander Lieuwe Westra won vorig jaar het eindklassement. Alexander Kristoff werd toen tweede.

Solo

Bij de eerste beklimming van De Muur van Geraardsbergen brak het peloton in vier stukken. Een kopgroep van vijftien renners reed weg. In die groep zaten onder anderen de Nederlanders Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex) en een sterke Van Poppel.

Het verschil met de achtervolgende groep, met daarin de Duitse sprinter Marcel Kittel en de Noor Kristoff, bedroeg een halve minuut.

Gilbert reed zo'n zestien kilometer voor de finish samen met Durbridge weg uit de kopgroep. Op het steile stuk van de Muur ging de Belgische kampioen er alleen vandoor. Hij bouwde zijn voorsprong daarna steeds verder uit en kwam solo over de streep.