Wielrennen

UCI roept BMC na protest uit tot winnaar ploegentijdrit Ronde van Catalonië

Wielerbond UCI heeft BMC woensdagochtend uitgeroepen tot winnaar van de ploegentijdrit van een dag eerder in de Ronde van Catalonië. Movistar, dat de snelste tijd reed, is gestraft omdat renner Jose Joaquin Rojas zijn ploeggenoten duwde.

Door de straf raakt Movistar-renner Alejanrdo Valverde de leiderstrui kwijt aan Ben Hermans van BMC. Diens ploeggenoot Kilian Frankiny mag woensdag als leider in het jongerenklassement van start.

BMC en Trek-Segafredo dienden dinsdag een protest in tegen de zege van Movistar, omdat Rojas enkele ploeggenoten ongeoorloofd geduwd had. 

De organisatie van de Ronde van Catalonië gaf Rojas een tijdstraf van drie minuten, die daardoor zijn leiderstrui kwijtraakte aan ploeggenoot Valverde. Ook Nelson Oliveira en Andrey Amador, die door Rojas geduwd werden, kregen een tijdstraf van respectievelijk één en twee minuten.

BMC en Trek waren niet tevreden met die straffen en kregen woensdag gelijk van de UCI. Movistar, dat in de tijdrit twee seconden sneller was dan BMC, werd alsnog als ploeg gestraft. 

"Regels zijn er niet voor niks", aldus BMC-kopman Tejay van Garderen tegen Cycling Weekly. "Als het duwen maar één keer gebeurd was, dan had je nog kunnen zeggen dat het was om een val te voorkomen. Maar Rojas is drie keer betrapt en wie weet wat hij nog deed toen er geen camera op hem stond."

Beklimmingen

BMC beriep zich op de Engelse versie van de reglementen, waar de jury een Franse versie hanteerde, die naar later bleek verouderd was.

De UCI besloot de fout te herstellen zodat nu Hermans leidt, gevolgd door zes van zijn ploeggenoten. Movistar kreeg een tijdstraf van een minuut en werd uiteindelijk derde in de ploegentijdrit, ook nog achter Sky.

Woensdag staat in Catalonië de derde etappe op het programma. De rit van Mataro naar La Molina is 188 kilometer lang en telt enkele zware beklimmingen. 

De Ronde van Catalonië eindigt zondag in Barcelona.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie