Andre Greipel heeft donderdag de vijfde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Duitser troefde in de massasprint Dylan Groenewegen af.

De Nederlander kwam na 199 kilometer in Bourg-de-Péage vlak achter Greipel als derde over de finish. De Fransman Arnaud Démare werd tweede.

Julian Alaphilippe gaat nog altijd aan de leiding. De Fransman van Quick-Step Floors, die woensdag de tijdrit won, heeft een voorsprong van 33 seconden op Tony Gallopin van Lotto-Soudal. Steven Kruijswijk is op plek twintig de beste Nederlander. Zijn achterstand is bijna vier minuten, 3.49.  

Voor Stef Clement, ploeggenoot van Groenewegen, zit Parijs-Nice erop. Hij stapte donderdag af vanwege ziekte.

De Franse rittenkoers gaat vrijdag verder. Dan gaan de renners in een rit over 193 kilometer van Aubagne naar Feyence. Onderweg moet het peloton twee beklimmingen van de tweede categorie en drie cols van de eerste categorie overbruggen. De laatste klim, de Col de Bourigaille, ligt wel nog op bijna twintig kilometer van de aankomst.

Kopgroep

De etappe van donderdag werd gekleurd door een kopgroepje van zes renners. Lilian Calmejane, Rémy Di Grégorio, Pierre-Luc Perichon, Axel Domont, Federico Zurlo en Natnael Berhane reden al vroeg weg in de vlakke etappe en bleven lange tijd vooruit.

Met nog iets meer dan twaalf kilometer te gaan, kwam alles weer bij elkaar en kon het peloton zich gaan opmaken voor de massasprint.

In de finale vormden zich een aantal sprinttreintjes. Groenewegen leek even op weg naar de zege, maar werd uiteindelijk geklopt door Greipel en ook Démare ging de Nederlander nog voorbij.