Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Michal Kwiatkowski

Wielrennen Kwiatkowski wint Strade Bianche voor tweede keer, Dumoulin vijfde

Team Sky-renner Michal Kwiatkowski heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Italiaanse koers Strade Bianche gewonnen. Tom Dumoulin kwam net tekort voor een podiumplek en eindigde als vijfde.
Door NU.nl

Dumoulin zat met nog zo'n dertig kilometer te gaan in een kopgroep met Kwiatkowski, Zdenek Stybar, Edvald Boasson Hagen, Thibaut Pinot, Quentin Jauregui, Truls Korsaeth en José Gonçalves.

Later sloten ook de Belgen Greg Van Avermaet en Tim Wellens en de Australiër Luke Durbridge aan. Er volgde demarrage op demarrage op de natte wegen en dat leidde er uiteindelijk toe dat Kwiatkowski alleen aan de leiding ging.

Achter de Poolse oud-wereldkampioen vormde zich een groepje met Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Van Avermaet, Wellens en Stybar en daarachter reed Dumoulin met Durbridge en de inmiddels aangesloten Deen Christopher Juul-Jenssen.

Kwiatkowski behield solo de leiding en won de koers door Toscane na 2014 voor de tweede keer. Achter hem werd Van Avermaet tweede, Wellens derde en Stybar vierde. Dumoulin eindigde uiteindelijk als vijfde op bijna anderhalve minuut van de winnaar.

2007

"Deze zege had ik niet verwacht. Na mijn mindere vorige jaar kreeg ik nog steeds veel vertrouwen van het team. Mijn voorbereiding op dit seizoen betaalt zich nu al uit", aldus een gelukkige Kwiatkowski na zijn overwinning.

Strade Bianche maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de WorldTour. De koers wordt pas vanaf 2007 verreden.

Vorig jaar werd Strade Bianche voor de derde keer gewonnen door Fabian Cancellara, die inmiddels is gestopt. Er was nog nooit een Nederlander de beste in de Italiaanse koers over de witte grindwegen.

Vrouwen

Eerder zaterdag won de Italiaanse Elisa Longo Borghini Strade Bianche bij de vrouwen. Ze hield de Poolse Katarzyna Niewiadoma, een ploeggenote van Marianne Vos bij ploeg WM3, achter zich.

De Nederlandse Lucinda Brand reed kort voor de finish even alleen voorop, maar de renster van Team Sunweb moest genoegen nemen met de vierde plaats achter de Britse Elizabeth Deignan-Armitstead. Annemiek van Vleuten werd vijfde.

Longho Borghini maakte lang deel uit van een kopgroep van vijf rensters, net als Van Vleuten, Deignan, Niewiadoma en de Australische Katrin Garfoot. In de slotfase passeerde eerst Brand en vervolgens de Australische Shara Gillow, maar beiden hielden geen stand.


Lees meer over:

Tom DumoulinMichal KwiatkowskiStrade Bianche

Aanbevolen artikelen