Teambaas Dave Brailsford van wielerploeg Sky heeft zelf ook een injectie met de ontstekingsremmer triamcinolon gekregen.

Dat verklaarde Brailsford in The Telegraph ter verklaring van de hoeveelheid van het middel dat op het hoofdkantoor van de Britse wielerbond is aangetroffen.

De bekentenis volgt nadat Nicole Sapstead de vondst opmerkelijk had genoemd. Het hoofd van het Britse antidopingbureau deed die uitspraak voor een parlementaire commissie die doping binnen de Britse wielersport onderzoekt. Team Sky is nauw verbonden met de Britse bond.

Eerder was via hackers al bekend dat toenmalig Sky-kopman Bradley Wiggins in de aanloop naar drie edities van de Tour de France met een doktersattest geïnjecteerd was met de ontstekingsremmer.

Uit onderzoek kwam vast te staan dat de aangetroffen hoeveelheid triamcinolon onmogelijk voor één persoon kon zijn. Nadat vrijdag al een van de coaches, Keith Lambert, had verklaard een injectie te hebben ontvangen, kwam Brailsford met hetzelfde verhaal naar buiten.

Behandeling

Brailsford werd na de Spelen van Peking in 2008 geopereerd aan een knie, de injectie hoorde bij de behandeling. Triamcinolon is voor sporters verboden tenzij zij een attest kunnen overleggen. Wiggins kon dat in 2011, 2012 en 2013.

In mediaberichten brachten medewerkers de afgelopen dagen naar buiten dat stafleden en zelfs familie en vrienden voor het middel terecht konden bij ploegarts Richard Freeman.

"Ik heb na mijn operatie nog last gehad van ontstekingen. Eén keer is daarvoor een injectie gebruikt door onze arts Freeman op de wielerbaan in Manchester. Het is ongewoon om dit soort medische informatie te delen, maar gezien de vragen die opkomen is dat nu noodzakelijk", aldus Brailsford.