Tom Boonen kijkt uit naar zijn eerste optreden op Vlaamse bodem dit jaar, zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad. De Belg is bezig aan zijn afscheidstoernee, die eindigt op 9 april in Parijs-Roubaix.

"Ik ben blij dat we weer in België gaan fietsen", meldt de de 36-jarige Boonen woensdag in een persbericht van zijn ploeg Quick-Step Floors.

"De Omloop Het Nieuwsblad is altijd een speciale koers, een belangrijk moment in Vlaanderen: de eerste koers, de eerste keer dat de mensen weer komen kijken, de eerste kasseien ook. Ik kan niet wachten."

Boonen won in zijn lange loopbaan al negentien keer een kasseienkoers, maar opmerkelijk genoeg was hij nog nooit de beste in de Omloop. Ook in zijn laatste (halve) seizoen heeft hij afgestemd op een vormpiek begin april.

"Ik ben met een goed gevoel teruggekeerd uit de Ronde van Oman, ondanks een valpartij in de eerste etappe. Die rit was overigens mijn enige doel in die race. Maar verder heb ik goede dagen gehad en de voorbereiding gedaan zoals ik hem wilde.''

Boonen, die zondag ook is opgesteld in de ploeg van Quick-Step voor Kuurne-Brussel-Kuurne, krijgt in de Omloop onder meer gezelschap van tweevoudig winnaar Philippe Gilbert en Niki Terpstra. De Nederlander zal zondag niet starten in de koers die Boonen al drie keer won; in 2007, 2009 en 2014.