Wielrennen

Lotto-Jumbo-renner Campenaerts wint tijdrit in Ruta del Sol

Victor Campenaerts heeft vrijdag de tijdrit in de Ruta del Sol gewonnen. Hij bleef knap de Spanjaarden Alejandro Valverde (tweede) en Alberto Contador (derde) voor.

De Belgische renner van Lotto-Jumbo had 14.55 minuten nodig om de 11,9 kilometer van Lucena naar Cordoba te voltooien. Hij bezorgde de Nederlandse wielerformatie de eerste overwinning van het seizoen.

Campenaerts was één seconde sneller dan Movistar-renner Valverde en zeven tellen dan Contador, die dit seizoen voor Trek-Segafredo rijdt.

"Alles klopte vandaag. De voorbereiding was goed en de race verliep naar mijn idee perfect'', zei Campenaerts. "Sinds een aantal weken voel ik dat ik goed in vorm begin te komen. De ploeg en ik hebben er alles aan gedaan om hier optimaal aan de start te verschijnen. We zijn naar de windtunnel geweest en hebben mijn materiaal zo goed mogelijk aangepast.''

De Belgisch kampioen tijdrijden sprak van een zwaar parcours. "Het was niet in mijn voordeel, net iets te veel klimmen, maar ik kon mijn vermogen goed kwijt. Dit voelt als een overwinning van de ploeg. Ik mocht me de afgelopen dagen sparen en dat zorgde ervoor dat ik relatief fris aan de start verscheen.''

Leiderstrui

Tweevoudig Tourwinnaar Contador verloor zijn leiderstrui aan Valverde en moet in de resterende twee etappes één seconde goedmaken op de kopman van Movistar.

Wout Poels was op een zesde plaats de beste Nederlander in de race tegen de klok. Hij steeg naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

De achterstand van Poels op Valverde bedraagt 21 seconden. Tussen Contador en Poels in bevindt zich de Fransman Thibaut Pinot, die zes tellen achterstand heeft op de nieuwe rodetruidrager.

Castroviejo

In de Ronde van de Algarve was Jonathan Castroviejo de snelste in de tijdrit. De land- en ploeggenoot van Valverde klopte over het twaalf kilometer lange traject in Sagres wereldkampioen Tony Martin.

Lars Boom ging lang aan de leiding in Portugal met een tijd van 21.35. Martin dook als eerste met 21.28 onder de tijd van de Nederlander die sinds dit jaar voor Lotto-Jumbo rijdt. De Duitser moest vervolgens afwachten of zijn tijd genoeg zou zijn.

Castroviejo, die afgelopen najaar op de WK-tijdrit in Doha brons veroverde achter Martin, was de Duitser deze keer de baas met 21.24.

De Sloveen Primoz Roglic van Lotto-Jumbo eindigde als derde op vijf seconden van Castroviejo en nam de leiderstrui over van de Ier Daniel Martin. Boom werd vijfde in de tijdrit.

Tip de redactie