Mathieu van der Poel heeft zaterdag in het Belgische Lille de Krawatencross gewonnen. Hij klopte regerend wereldkampioen Wout van Aert, die in zijn woonplaats als tweede over de meet kwam.

Van der Poel profiteerde in de slotronde van een stuurfout van Van Aert. De Belg moest daardoor van de fiets en verloor een handvol seconden. Die fout kon hij niet meer goedmaken.

Achter de twee kemphanen kwam de Belg Tom Meeusen als derde over de streep. Lars van der Haar, die in de voorlaatste ronde nog een ultieme aanval waagde, passeerde de meet als vijfde.

"Het was rijden op het scherp van de snede en we reden af en toe schouder aan schouder op de smalle stroken. Gelukkig bleven we rechtop. Het is lekker om zo te winnen", zei Van der Poel bij Sporza.

De 22-jarige Van der Poel won woensdag in Maldegem ook al de Parkcross, de eerste veldrit na het voor de Nederlander dramatisch verlopen WK. 

Van der Poel moest een week geleden de wereldtitel aan Van Aert laten, nadat hij liefst vier keer lek reed. Hij moest zich tevredenstellen met zilver.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen moest de wereldkampioen een nederlaag incasseren. De Belgische Sanne Cant, al vier keer winnares in Lille, moest de zege na een sprintje aan de Nederlandse Maud Kaptheijns laten. Laura Verdonschot uit België werd derde.

Sophie de Boer leek een goede kans te hebben op de winst in de laatste race van de DVV Trofee, maar de Nederlandse kwam ten van val in de slotronde.

Marianne Vos deed niet mee in Lille.