Nairo Quintana heeft zaterdag de koninginnenetappe van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. De jarige Colombiaan (27) soleerde in de vierde en voorlaatste rit naar de zege op de moordende slotklim naar Llucena.

Quintana versnelde aan de voet van de vreselijk steile slotklim Mas de la Costa - vier kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5 procent - en reed rap weg bij zijn concurrenten.

De Vuelta-winnaar van vorig jaar nam ook de gele leiderstrui over van de Belg Greg Van Avermaet, die 31e werd op 4 minuten en 44 seconden van Quintana.

Merhawi Kudus uit Eritrea eindigde op 40 seconden als tweede in de daguitslag, voor de verrassende Portugees Amaro Manuel Antunes, die 45 seconden moest toegeven op de winnaar. Wout Poels, de eindwinnaar van vorig jaar in de Ronde van Valencia, verloor 47 tellen en was de beste Nederlander op de vierde plek.

Kruijswijk

Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic kwam als vijfde boven op 57 seconden. Zijn ploegmaat Steven Kruijswijk eindigde nog achter Dan Martin en Ben Hermans als achtste, op 1.10 van Quintana.

De Ronde van Valencia eindigt zondag met een grotendeels vlakke etappe van 130,2 kilometer van Paterna naar Valencia.

Quintana verdedigt dan een voorsprong van 23 seconden op Hermans en van 42 tellen op de Italiaan Manuel Senni. Poels staat ook in het klassement vierde, met een achterstand van 1 minuut en 2 seconden op Quintana.

Ster van Bessèges

Arnaud Démare heeft zaterdag de vierde etappe gewonnen in de Ster van Bessèges. De Fransman was de sterkste in de massaspurt.

Démare troefde na een rit van 152,9 km tussen Chusclan en Laudun-l'Ardoise de Noor Alexander Kristoff en zijn landgenoot Christophe Laporte af en boekte daarmee zijn tweede ritzege in de etappekoers. Hij was ook al de snelste in de eerste etappe. 

De Fransman Lilian Calmejane draagt de leiderstrui. Hij verdedigt een voorsprong van zeventien seconden op de Deen Mads Würtz Schmidt.

De Ster van Bessèges eindigt zondag met een individuele tijdrit over 11,9 kilometer.