Danny van Poppel is er donderdag niet in geslaagd zijn leiderstrui in de Herald Sun Tour te behouden. De Nederlander werd in de tweede etappe op grote achterstand gereden.

De 23-jarige Van Poppel, die woensdag de proloog van de Australische rittenkoers won, kwam na 175 kilometer als 98e over de meet. De zege in de bergrit ging naar de Australiër Damien Howson.

Howson nam ook de leiderstrui over van Van Poppel. De Australiër Jai Hindley kwam als tweede boven, gevolgd door de Fransman Kenny Elissonde. Tour de France-winnaar Chris Froome kwam op 1.11 van Howson als zesde over de streep.

Martijn Tusveld was de beste Nederlander op de 28e plaats, 5.33 achter de winnaar. De onttroonde Van Poppel moest ruim een halfuur toegeven.

In het algemeen klassement heeft Howson 38 seconden voorsprong op Hindley en 53 tellen op Elissonde, titelverdediger Froome staat vijfde op 1.12.

Australiër Howson rijdt Van Poppel uit leiderstrui in Herald Sun Tour
Australiër Howson rijdt Van Poppel uit leiderstrui in Herald Sun Tour

Eerste profzege

De zege van de 24-jarige Howson was zijn eerste als prof. De renner van Orica-Scott, normaal gesproken knecht van Esteban Chaves en Simon Gerrans, sprong tijdens de lange slotklim naar Falls Creek met Kenny Elissonde weg uit het peloton.

Het tweetal achterhaalde de laatste vluchters uit de oorspronkelijke kopgroep, waarna Howson er op 3 kilometer van de streep alleen vandoor ging en solo over de meet kwam.

"Meestal werk ik voor het succes van anderen, het is leuk om nu zelf eens te winnen", zei Howson kort na de finish. Hij hoopt vrijdag zijn leiderstrui te behouden in een vlakke rit over 165 kilometer van Mount Beauty naar Beechworth. Zaterdag is de laatste rit van de koers.