Marianne Vos is er zaterdag niet in geslaagd om voor de achtste keer in haar loopbaan wereldkampioen veldrijden te worden. In het Luxemburgse Bieles eindigde ze als tweede achter de Belgische Sanne Cant.

Vos leek in Bieles op weg naar de zege, maar in de slotronde van de race lag de ketting van haar fiets, waardoor concurrente Cant het gat naar de Brabantse kon dichten.

In de laatste halve ronde ontspon zich een spannende strijd tussen Vos en Cant. In de eindsprint bleek de Belgische uiteindelijk de sterkste. Katerina Nash uit Tsjechië pakte brons door de Nederlandse Lucinda Brand te verslaan in een sprintje.

De 26-jarige Cant schreef met haar zege geschiedenis. Nog nooit veroverde een Belgische de gouden medaille bij het WK veldrijden.

De Nederlandse Thalita de Jong pakte vorig jaar de wereldtitel, maar was afwezig in Luxemburg wegens een spierscheuring in haar bovenbeen. Cant was in 2016 nog de nummer drie en Vos ontbrak destijds door blessureleed.

Goede vorm

Vos (29), die het hele vorige veldritseizoen oversloeg vanwege oververmoeidheid, verkeerde in aanloop naar het WK in goede vorm. Ze won zeven van de laatste negen veldritten waarin ze startte.

De laatste keer dat Vos wereldkampioen werd was in 2014. Ook in 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 pakte ze het goud. Twee jaar geleden moest ze genoegen nemen met brons.

Eerder zaterdag leverde het WK bij de beloften wel een Nederlandse wereldkampioen op. De 21-jarige Annemarie Worst kwam daar als eerste over de streep.

De wedstrijd voor mannen wordt zondag verreden. Namens Nederland verschijnen favoriet Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel en Stan Godrie aan de start.