Veldrijdster Annemarie Worst heeft zaterdag in het Luxemburgse Bieles de wereldtitel veldrijden gepakt bij de beloften. Ze verzekerde zich in de laatste ronde van het goud.

Met nog een ronde te gaan lag de Amerikaanse Ellen Noble aan kop. Ze maakte een fout, waarop Worst haar passeerde. Noble moest genoegen nemen met het zilver en de Britse Evie Richards pakte het brons.

"Het was enorm lastig, je moest zo gefocust blijven. Maar het is gelukt. Ik dacht met Noble voor me: zij kan ook fouten maken. Daar ben ik op blijven loeren. Dit zijn de omstandigheden waar ik van houd", zei de 21-jarige Worst.

Ze droeg haar zege op aan Annefleur Kalvenhaar, de wielrenster die in 2014 overleed na een val tijdens een mountainbikewedstrijd. "Ze was een vriendin van me."

Vos

Later zaterdag greep topfavoriet Marianne Vos naast het goud. Ze werd tweede achter de Belgische Sanne Cant. Lucinda Brand was na Vos de beste Nederlandse op de vierde plaats.

De wedstrijd voor mannen wordt zondag verreden. Daar verschijnen favoriet Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel en Stan Godrie namens Nederland aan de start.