Wielrennen

UCI stelt dat plan voor kleinere teams in grote rondes niet doorgaat

Voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie UCI stelt dat het aantal renners per team in grote rondes volgend jaar niet verkleind zal worden.

"We hebben de bevestiging gekregen van de koersorganisatoren dat hun voorstel meer een aanzet was van welke richting ze op willen dan een eis of een direct plan", aldus Cookson donderdag tegen het Duitse radsport-news.com.

De organisatoren van de belangrijkste koersen, verenigd in de AIOCC, besloten eind november bij hun jaarvergadering in Parijs dat er volgend jaar maar acht renners mogen worden opgesteld in de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España. Buiten de grote rondes zou het aantal renners per ploeg gereduceerd moeten worden van acht naar zeven.

Het gaat hier om wedstrijden die worden georganiseerd door RCS Sport, de ASO en Flanders Classics. Dat zijn onder andere Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen.

De teams waren niet blij met deze aangekondigde verandering, omdat het renners en andere medewerkers hun baan zou kosten.

Goedkeuren

Cookson benadrukt dat dergelijke regelveranderingen eerst nog goedgekeurd moeten worden door de PCC (Professional Cycling Council), een orgaan van de UCI waarin organisatoren, renners en teams vertegenwoordigd zijn.

"Het is de taak van de UCI om de regels te bepalen", zegt Cookson. "Bij het mannenwielrennen gaat dit via de PCC."

De Brit stelt dat er begin volgend jaar wel verder gepraat zal worden over het eventueel verkleinen van teams tijdens koersen.

"Als we het aantal renners per team gaan inperken, dan zou de aankondiging daarvan halverwege 2017 moeten komen, zodat teams goed kunnen plannen voor 2018."

Cookson vreest niet dat RCS Sport, de ASO en Flanders Classics nu uit de UCI zullen stappen en zelf een nieuwe organisatie gaan starten. "We hebben contact gehad met de verantwoordelijke mensen en ik heb er vertrouwen in dat dit niet gaat gebeuren."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie