Veldrijder Wout Van Aert heeft zaterdag de hegemonie van Mathieu van der Poel in de Superprestige doorbroken. De wereldkampioen kwam in Spa solo over de finish en liet de Nederlander ver achter zich.

Van Aert finishte met een voorsprong van iets meer dan een halve minuut op de Nederlands kampioen en leider in het klassement. Europees kampioen Toon Aerts kwam tien seconden later als derde binnen.

Het is de eerste zege dit seizoen voor Van Aert in de Superprestige. Van der Poel schreef de vorige vier veldritten in Gieten, Zonhoven, Ruddervoorde en Gavere op zijn naam.

Wereldkampioen Van Aert (22) werd toen steeds tweede. De 21-jarige Van der Poel blijft leider in het klassement.

Foutje

Van der Poel kon leven met zijn tweede plek, al lag hij in het begin van de cross nog even alleen op kop. Door een foutje op de steile muur konden Van Aert en Aerts echter weer aansluiten. Enkele ronden later sloeg Van Aert op dezelfde plek het beslissende gat.

"Wout is altijd al sterker geweest in de loopstukken. Ik was net als vorig jaar weer aan het sukkelen op die muur, het zal nooit echt mijn ding worden. Ik had al snel door dat ik niet de benen had om naar Wout toe te rijden", aldus Van der Poel.

Van Aert was vooraf al vol vertrouwen. "Ik heb in Francorchamps nog nooit verloren, dus ik kom enorm graag naar hier. Ik wist dat het erin zat, maar het is plezant om de daad bij het woord te voegen. Het is leuk om december te starten met een overwinning."

Bij de vrouwen ging de zege naar Thalita de Jong. De Nederlandse kwam alleen over de meet in Spa met een kleine voorsprong op de Belgische Sanne Cant en de Luxemburgse Christine Majerus. Cant blijft leider in de Superprestige.