Mathieu van der Poel heeft zaterdag de wereldbeker veldrijden in het Duitse Zeven gewonnen. Hij hield wereldkampioen Wout Van Aert 21 seconden achter zich.

De 21-jarige Van der Poel raakte in de eerste ronde op achterstand, maar liet na een knappe inhaalrace al zijn concurrenten achter zich.

De laatste die verzet bood was de Belg Van Aert, maar ook die moest buigen voor de ontketende Brabander. De Belg Kevin Pauwels werd derde. Van Aert behield wel de leiding in het WB-klassement.

Van der Poel begon haperend aan het technische parcours. Een losse spaak wierp de oud-wereldkampioen terug en na de eerste ronde kwam hij met een achterstand van vijftien seconden door op koploper Van Aert.

Ronde voor ronde kroop Van der Poel dichter naar het achterwiel van zijn Vlaamse rivaal en halverwege sloot hij aan. Vier ronden voor het einde zette de Nederlander aan en Van Aert had geen antwoord op die versnelling.

Verrast

"Ik was verrast omdat het licht zo snel op groen sprong'', verklaarde de oud-wereldkampioen zijn matige start. "Daarna verzeilde ik een beetje in het gedrang. Op zich was dat nog niet zo erg, maar wat later werden er in de zandbak een paar spaken uit mijn wiel gereden."

"Ik kon niet meer op mijn kleinste versnelling rijden, anders draaide mijn versnellingsapparaat in mijn wiel. Daar verloor ik kostbare tijd en het duurde lang voordat ik van fiets kon wisselen."

Het was de tweede triomf voor Van der Poel in de wereldbeker, na Valkenburg. Toch vormt hij geen bedreiging voor Van Aert in het klassement, want hij miste de twee manches in de Verenigde Staten door een dubbele knieoperatie.

Bij de vrouwen was de Belgische Sanne Cant de beste. Ze eindigde zes tellen voor de Amerikaanse Katherine Compton. De Nederlandse Sophie de Boer eindigde als vierde en behield de leiding in de WB-stand.

De wereldbeker vorige week in Koksijde werd een paar uur voor aanvang afgelast vanwege de zware storm aan de Belgische kust.