Wielerteams mogen vanaf volgend jaar niet negen, maar acht renners opstellen in de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España.

De organisatoren van de belangrijkste koersen, verenigd in de AIOCC, hebben dat vrijdag besloten op hun jaarvergadering in Parijs.

Het besluit heeft twee doelen, zo meldt de AIOCC in een persbericht. "Ten eerste willen we de veiligheid voor de renners verbeteren door een kleiner peloton te creëren nu er steeds meer wegen met obstakels zijn."  

"Ten tweede, en dit is een gelukkige consequentie van de eerste reden, zal het nu lastiger worden voor een team om een koers te domineren en zullen de koersen leuker worden voor onze fans."

Buiten de grote rondes wordt het aantal renners per ploeg gereduceerd van acht naar zeven. Het gaat hier om wedstrijden die worden georganiseerd door RCS Sport, de ASO en Flanders Classics. Het aantal teams dat wordt toegelaten tot de koersen blijft wel hetzelfde.

Idee

Het idee om de ploegen kleiner te maken, zingt al langer rond in de wielerwereld. Een kleiner peloton zou tot minder ongelukken moeten leiden.

Bovendien kunnen de ploegen met minder renners minder makkelijk een koers controleren en domineren, iets wat Team Sky de afgelopen jaren vaak deed in de Tour de France. Directeur Christian Prudhomme zei afgelopen zomer bij de laatste editie van de Ronde van Frankrijk al dat hij toe wil naar minder renners per ploeg.

"De grote teams zullen het wel niet willen horen, maar hopelijk begrijpen ze dat het in het belang van het wielrennen is om de ploegen kleiner te maken'', stelde Prudhomme in juli. Vier maanden later staat die afspraak op papier.

De maatregel zou betekenen dat het peloton in bijvoorbeeld de Tour wordt ingekrompen van 198 naar 176 deelnemende renners.

De koersen waarbij het aantal renners wordt ingekrompen:

Het Franse ASO is de organisator van de Tour, de Vuelta, de Ronde van Qatar, de Ronde van Oman, de World Ports Classic, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Yorkshire, het Critérium du Dauphiné, de Arctic Tour of Norway, Parijs-Tours en de Ronde van de Toekomst.

Het Italiaanse RCS Sport is de baas bij de Giro, de Ronde van Dubai, de Ronde van Abu Dhabi, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo, Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije.

Het Belgische Flanders Classics Races organiseert de Ronde van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl.