Wereldkampioen Peter Sagan ziet het opnieuw winnen van het puntenklassement in de Tour de France als een van zijn belangrijkste doelen voor 2017, zijn eerste jaar voor de nieuwe ploeg Bora-Hansgrohe.

"Als ik weer de groene trui verover in Parijs, dan evenaar ik het record van Erik Zabel met zes overwinningen in het puntenklassement. De rest van het seizoen zullen we wel zien", zegt de 26-jarige Sagan, die na twee jaar vertrekt bij Tinkoff, tegen Cyclingnews.

De Slowaak heeft nog enkele concrete doelen voor 2017. "Maar in het wielrennen kun je moeilijk plannen. De ene dag win je een Touretappe en de volgende dag zit je thuis. We zullen zien wat het leven mij brengt."

"Ik wil Parijs-Roubaix graag winnen. Milaan-San Remo is een beetje een loterij. Ik probeer daar elk jaar te winnen, maar het lukte me nog nooit. Dat is wielrennen: je zit zes uur op de fiets, maar met een verkeerde beweging ben je binnen drie seconden kansloos."

Mountainbiken

In het contract van Sagan bij Bora-Hansgrohe is opgenomen dat hij ook mag mountainbiken, maar het is de vraag of hij daar ruimte voor heeft in zijn drukke schema.

"Het is niet gemakkelijk om te switchen tussen de weg en de mountainbike", vertelt Sagan, die afgelopen zomer als mountainbiker zonder succes deelnam aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

2016 was verder wel een zeer succesvol jaar voor Sagan. Hij prolongeerde zijn wereldtitel en won onder meer drie etappes en de groene trui in de Tour de France, de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement in de UCI World Tour. De Slowaak, die voor drie jaar bij Bora getekend heeft, denkt dan ook nog lang niet aan het einde van zijn loopbaan.

"Ik rijd voor mijn plezier. Ik wil dit nog drie, vier, vijf of zes jaar blijven doen. Het belangrijkste is dat ik andere mensen gelukkig maak. Want het is een slechte wereld hè? Daarom maak ik ook wheelies en dat soort dingen. Als iemand daarnaar kijkt en vrolijk wordt, is dat geweldig."

Geld

Volgens Sagan heeft hij bij zijn keuze voor het Duitse Bora vooral naar het sportieve aspect gekeken en het feit dat hij veel mensen kan meenemen. Ook zijn broer Juraj en vier andere renners komen over van Tinkoff.

"Ik heb met veel teams gesproken. Mijn keuze is niet op geld gebaseerd. Ik wilde mijn eigen groep mensen meebrengen." 

"De grote teams hebben alles gepland, dan is het lastig om veel eigen mensen mee te nemen. Voor mij is het belangrijk om mijn eigen manager, coach, ploeggenoten, mecaniciens en masseurs om me heen te hebben. De afgelopen zeven jaar als prof heb ik geleerd dat het belangrijk is om rust in het team te hebben."