Olympisch kampioene Elis Ligtlee maakt zich grote zorgen over de toekomst van René Wolff. De bondscoach heeft tot grote teleurstelling van de Nederlandse baanwielrenners zijn contract bij de wielerbond nog niet verlengd.

"Ik ben echt bang dat als René weggaat, het niet meer zo wordt als dat het was. Ik maak me er heel erg zorgen over", aldus Ligtlee zondag tegen de NOS bij de wereldbekerwedstrijden in Apeldoorn.

"Ik hoop dat ze bij de bond gaan inzien dat het baanwielrennen anders is dan het wegwielrennen en dat wij een ploeg en een fulltime programma nodig hebben om goed te presteren."

"René weet precies hoe hij dat moet doen en ik hoop dat ze hem de kans geven om dat weer te laten zien de komende vier jaar."

"Wij hebben met z'n allen heel veel aan René te danken, mijn gouden medaille op de keirin in Rio de Janeiro komt echt deels door hem. Ik hoop dat ze dat gaan inzien."

Onzekerheid

Wolff was de afgelopen zes jaar succesvol als bondscoach van de baanrenners, maar zijn eind dit jaar aflopende contract bij de KNWU is nog niet verlengd.  

Die onzekerheid komt deels voort uit de plannen van de nieuwe technisch directeur van de KNWU Johan Lammerts, die tot voor kort bondscoach was van de wegrenners.

"Ze willen geen fulltime programma meer draaien", stelt Ligtlee, die door een knieblessure niet in actie kon komen in Apeldoorn. "Ze willen dat René alleen nog drie of vier trainingen per week gaat geven en voor de rest moeten we het zelf uitzoeken. Maar zo werkt het gewoon echt niet."

De 22-jarige Eerbeekse wil er dan ook alles aan doen om Wolff te behouden voor de baanselectie. "Als het straks heel close wordt dat René niet doorgaat, dan ga ik me er zeker mee bemoeien, want we hebben hem gewoon echt nodig."

Laurine van Riessen, zondag goed voor brons op de sprint in Apeldoorn, sloot zich aan bij de woorden van haar teamgenote. "Voor mij is het duidelijk: ik heb vorig jaar gekozen voor het baanwielrennen, omdat ik kon samenwerken met René. Alleen met hem wil ik trainen onder de vlag van de bond, en als dat niet kan, moeten we een andere weg zoeken."

Kennis

Wolff sprak eerder deze week in De Telegraaf al zijn onvrede uit over de plannen van Lammerts. "De noodzakelijke kennis voor een discipline als het baanwielrennen ontbreekt bij hem. Dat geldt ook voor daadkracht", zei de Duitser.

Wolff was zondag in gesprek met de NOS wat voorzichtiger in een reactie op de woorden van zijn pupil Ligtlee.

"Het is niet handig dat Elis dit in het openbaar zegt. Ze reageert met emotie. Er is intern geen probleem over de intentie van het baanprogramma, maar over de invulling daarvan."

"Veel dingen zijn nog niet duidelijk qua geld, maar wij zijn wel duidelijk in wat we willen. Het betreft heel veel partijen. Volgende week gaan we bij elkaar zitten en dan komt er duidelijkheid."