Wielrennen

Dumoulin vindt ereprijs extra speciaal door goed Nederlands wielerjaar

Tom Dumoulin werd vrijdag voor de derde keer op rij uitgeroepen tot beste Nederlandse wielrenner van het jaar. Door de stevige concurrentie was deze Gerrit Schulte Trofee een bijzondere voor de Limburger.

"Als je kijkt naar wie er allemaal achter me eindigen in deze verkiezing, dan is deze prijs heel speciaal", aldus Dumoulin, die vrijdag ook nog zijn 26e verjaardag vierde, voor de camera van NUsport.

De renner van Giant-Alpecin kende een zeer goed 2016 met zeges in twee Touretappes en een Giro-rit, zes dagen in de roze trui in de Ronde van Italië en zilver op de olympische tijdrit in Rio de Janeiro.

De andere genomineerden voor de Gerrit Schulte Trofee hadden echter ook bijna allemaal een historische prestatie achter hun naam staan.

Wout Poels won als eerste Nederlander in 28 jaar Luik Bastenaken-Luik, Robert Gesink zegevierde in een zware bergrit in de Ronde van Spanje, Steven Kruijswijk reed zes dagen in het roze en won de Ronde van Italië bijna, Bauke Mollema schreef de Clasica San Sebastian op zijn naam, Niki Terpstra won de Eneco Tour en BMX'er Jelle van Gorkom en baanrenner Matthijs Büchli pakten olympisch zilver.

"Dat ik deze prijs win, zegt dus iets over mijn jaar, dat heel goed was", stelt Dumoulin. "Maar het zegt ook zeker iets over het jaar van het Nederlandse wielrennen en dat we echt wel heel goed meedoen."

"Af en toe zijn we misschien wel iets te negatief over het Nederlandse wielrennen. Vooral op Twitter kan maar van alles gespuwd worden. Ik weet dat ik me daar niet te veel van moet aantrekken, maar toch vind ik het raar dat als we het een keer wat minder doen, er direct veel zure reacties komen."

Overwinningsspeech

Dumoulin stond in zijn overwinningsspeech uitgebreid stil bij de hulp die hij dit jaar kreeg van alle mensen binnen zijn ploeg.

"Het werd misschien een beetje een lang verhaal", glimlacht de tijdrijder, "maar ik wilde heel graag veel mensen bedanken. Het was namelijk niet zo vanzelfsprekend dat ik dit jaar volledig voor de Olympische Spelen kon gaan."

"Op de Spelen is er geen exposure voor onze sponsors en zijn er geen World Tour-punten te verdienen voor de ploeg, dus ik heb me echt hard moeten maken voor mijn olympische droom. Mijn team is daar uiteindelijk volledig in meegegaan, dus daar ben ik ze heel erg dankbaar voor."

Doordat zijn focus op Rio lag, startte Dumoulin dit jaar niet met klassementsambities in een grote ronde. Dat zal in 2017 anders zijn, al is het nog niet zeker op welke grote ronde hij zich zal gaan richten.

"De Giro en de Tour hebben allebei een mooi parcours, maar dat van de Giro is misschien wel wat heroïscher. Aan de andere kant ligt het parcours van de Tour me wellicht beter omdat er minder klimkilometers in zitten. Naar die afweging gaan we de komende weken kijken."

Lees meer over:
Tip de redactie