Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin zijn zeer te spreken over het dinsdag gepresenteerde parcours voor de honderdste editie van de Ronde van Italië.

"Deze Giro past wel bij mij", zegt de 29-jarige Kruijswijk op het Twitteraccount van zijn ploeg Lotto-Jumbo over de bekendmaking van het schema voor de Italiaanse rittenkoers in 2017.

Kruijswijk droeg dit jaar vijf dagen de roze leiderstrui. De sterke kopman van Lotto-Jumbo kleurde de Giro, maar kwam in de negentiende etappe ten val en moest de koppositie in het klassement afstaan. Hij werd uiteindelijk vierde op één minuut en vijftig seconden van winnaar Vincenzo Nibali.

Ook komend jaar hoopt de Nederlander weer hoge ogen te kunnen gooien in de Giro. De klimmer richt zijn pijlen met name op het bergachtige slotstuk van de ronde. "Zeker de laatste week, met de Mortirollo en de Stelvio, gaat interessant worden."

Met liefst negen bergetappes en vijf aankomsten bergop komt de Brabander sowieso aan zijn trekken in Italië. "De vierde rit is al met aankomst bergop op de Etna", zegt Kruijswijk tegen de NOS. "De laatste week met die rit over de Mortirolo en de Stelvio, dat zijn wel ritten waar ik naar uitkijk."

Dumoulin

Ook Dumoulin is positief over de gepresenteerde route. "Prachtig", reageert de Limburger op zijn Facebookpagina. "Het parcours is mooi in balans met ritten voor sprinters en flink wat tijdritkilometers, maar ook met bruut en legendarisch klimwerk."

In het schema voor de komende Ronde van Italië zijn twee individuele tijdritten opgenomen. De tiende etappe gaat over 39,2 heuvelachtige kilometer van Foligno naar Montefalco en de 21e en allerlaatste etappe begint op het circuit van Monza en eindigt 28 kilometer later in Milaan.

Afgelopen voorjaar mocht de tijdritspecialist zes keer in het roze van start gaan in Italië. Bovendien schreef hij de proloog door Apeldoorn op zijn naam. Toch weet Dumoulin nog niet of hij komend jaar ook weer aan het vertrek staat bij de jubileumeditie van de Giro.

"Het is nog te vroeg om te zeggen op welke grote koers ik me volgend jaar ga richten", aldus de renner van Giant-Alpecin, die dit jaar meedeed in Italië en in de Tour de France. "De Giro ziet er verleidelijk uit met zoveel tijdritkilometers, maar uiteindelijk wordt het toch beslist in de zware bergritten."

Op 5 mei 2017 klinkt het startschot voor de honderdste Giro. Na drie ritten op Sardinië doorkruist het peloton heel Italië.