De honderdste editie van de Giro d'Italia kent negen bergetappes en eindigt met een tijdrit in Milaan. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van het etappeschema.

Al eerder werd bekendgemaakt dat de jubileumeditie van de Ronde van Italië in mei 2017 van start gaat op het eiland Sardinië. Van daaruit wordt het hele land doorkruist.

Na drie ritten op Sardinië zijn er twee etappes op Sicilië, waarvan de eerste met finish op de Etna. Vervolgens zet het peloton vanuit Zuid-Italië koers naar het noorden.

In totaal zijn er negen bergetappes in de Giro van 2017. Ook de bekende beklimmingen Blockhaus, Mortirolo, Stelvio en Pordoi zijn in het parcours opgenomen.

Tijdritten

Met liefst vijf beklimmingen in slechts 137 kilometers door de Dolomieten is de achttiende etappe de koninginnenrit. De finish ligt boven op de Pontives.

Het parcours telt twee tijdritten: de tiende rit tussen Foligno en Montefalco (39 kilometer) en de slotetappe van het circuit van Monza naar Milaan (28 kilometer).

De Giro werd dit jaar gewonnen door Vincenzo Nibali, die in de laatste week profiteerde van een valpartij van Steven Kruijswijk.