Wild pakt zilver achter Deense Dideriksen bij wegwedstrijd op WK

De Deense Amalie Dideriksen heeft zaterdag de wereldtitel op de weg bij de vrouwen veroverd. Ze bleef in Qatar in de eindsprint Kirsten Wild (zilver) met klein verschil voor.

In de slotkilometers voerde met name de Nederlandse formatie het peloton aan om Wild in een goede positie af te zetten voor de sprint.

Daarin leek ze te gaan winnen, maar in de laatste meters stak de 20-jarige Dideriksen haar nog voorbij. De Finse Lotta Lepistö legde beslag op de bronzen medaille.

Het zilver van de jarige Wild (34) is de derde Nederlandse medaille op de WK bij de elite. Woensdag pakte Ellen van Dijk al zilver op de individuele tijdrit. Bij de ploegentijdrit voor merkenteams was er goud voor de vrouwen van Boels-Dolmans.

Juniore Karlijn Swinkels was eerder goed voor de eerste medaille. Zij legde op de tijdrit beslag op de wereldtitel.

Zondag worden de WK in Doha afgesloten met de wegwedstrijd voor mannen.

Vluchtpogingen

De Japanse Eri Yonamine ging er tijdens de rit al vroeg vandoor en kreeg aanvankelijk niemand mee. Later voegde de Zwitserse Nicole Hanselmann zich bij haar, maar het duo hield geen stand en werd weer ingerekend door het peloton.

In het vervolg waren er veel vluchtpogingen, maar zonder succes. Ook Nederland liet zich met Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Amy Pieters, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Van Dijk en Wild veelvuldig van voren zien.

De 41-jarige Amerikaanse Amber Neben, die dinsdag de tijdrit won, plaatste wel een succesvolle demarrage. Ze hield lang stand tegenover het jagende peloton, maar moest zich een ronde voor het einde toch gewonnen geven.

In de massasprint die volgde kwam Wild vroeg op kop. Ze kon haar leidende positie net niet vasthouden tot de eindstreep. Dideriksen bleek uiteindelijk de sterkste.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie