Wielrennen

Ook Boonen laakt keuze UCI om WK in Qatar te houden

In navolging van veel renners is ook voormalig wereldkampioen op de weg Tom Boonen er niet blij mee dat Qatar dit jaar het decor is voor de WK wielrennen.

De Belg van Etixx-QuickStep vermoedt dat de beslissing van de UCI op financiële gronden genomen is en dat zint hem niet, al weet hij dat het weinig zin heeft om er over te klagen.

"Het is wat het is. Het WK is verkocht aan de grootste betaler. Het zal voor de UCI nooit warm genoeg zijn, zolang ze maar betalen. Vorig jaar was het leuk, dit jaar wordt het minder leuk", aldus een kritische Boonen tegen Sporza.

De 35-jarige Boonen is niet de eerste renner die laat weten niet gelukkig te zijn met de keuze van de UCI. Eerder had onder andere Tom Dumoulin flinke kritiek.

Boonen, die zich in 2005 in Madrid tot wereldkampioen op de weg kroonde, vindt echter wel dat de renners in staat moeten zijn om zich te wapenen tegen de warme weersomstandigheden.

"We weten wel al drie jaar dat we in die hitte gaan rijden. Ik heb al honderd wedstrijd gereden in warmer weer. Het is vooral voor de juniors en de vrouwen een groter risico dan voor de doorwinterde profs."

Bij de wegwedstrijd op zondag wordt Boonen in de Belgische ploeg vergezeld door Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Jens Keukeleire, Iljo Keisse en Nikolas Maes.

Van Avermaet

Olympisch kampioen Van Avermaet ziet op tegen de wegrace in de extreme hitte. "We hebben vierenhalf uur pittig getraind en de warmte was aanwezig. Het voelt alsof je in een broeikas aan het rijden bent. Ik ben bang voor de hitte, die gaat er inslaan."

"Het wordt belangrijk om de lichaamstemperatuur onder controle te houden. We zijn het natuurlijk wel gewend om in die temperaturen te rijden, maar zo lang niet."

In tegenstelling tot Boonen is Van Avermaet iets voorzichtiger in zijn kritiek op de UCI "Het is in elk geval op de limiet om de wedstrijd te laten doorgaan. Misschien was Qatar geen verstandige keuze. We kunnen onze mening geven, maar we kunnen er niets aan veranderen. De UCI beslist."

De wegwedstrijd gaat zondag over 257,5 kilometer. De Slowaak Peter Sagan verdedigt zijn regenboogtrui.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie